Les mascotes de la crisi

Amb la crisis econòmica que estem patint, les famílies es veuen cada cop més ofegades per poder arribar a final de mes. Aquest fet implica una desestructuració familiar en tots els sentits i una retallada en els costos que es poden assumir. Però hi ha un membre/company familiar que normalment és el que rep la pitjor part. Estem parlant de la mascota, ja sigui gos, gat, rosegador, au, etc.

Els animals de companyia són éssers que molta gent no relaciona amb una responsabilitat, sinó més aviat com un joguet molt sofisticat que dona joc i que quan ja no es pot assumir el seu manteniment se’n desfà(1), en lloc de plantejar-se una reducció de vicis perjudicials com el tabac i l’alcohol. Més enllà d’aquesta crítica estan les dades ja que des de 2010 el núm. d’abandonaments s’ha incrementat a moltes regions (2) i cal pensar que l’abandó de les mascotes és un greu problema de les zones urbanes tan per el perill que corre l’animal com el que genera aquest (3).

Però una persona amb una mica de seny i criteri, es fàcil que pugui concloure que una mascota com un gos o un gat pot ser una via de sortida emocional per a tota la família (4), petits i grans surten beneficiats, ja que els animals de companyia tenen allò peculiar que la crisis no els afecta alhora de donar vitalitat i ànims en forma de joc i carícies als seus amos, a més, de ser una manera d’obligar-se un mateix a sortir a passejar cada dia, en lloc d’estar tancat a casa tombat al sofà. A nivell social, una mascota pot ajudar a la relació amb els veïns del barri per ser un punt d’interès comú amb el que establir una conversa que pot derivar en altres temés. De manera, que no tot són males notícies, moltes persones que decideixen incorporar la mascota a casa, degut a la mateixa crisi que provoca l’abandonament, decideixen l’adopció com la millor via (5), per no requerir una inversió considerable per aconseguir-ne una, ja que les protectores d’animals tenen una gran varietat d’animals disposats a complir amb aquest objectiu. Un altre al·licient és el fet de tenir companyia durant tot el dia ja que avui dia moltes famílies es troben en situacions on es veuen poques hores al dia per la disparitat d’horaris laborals, i una mascota, sobretot un gat o un gos, és un ésser que dona una infinitat de companyia. Com ja s’ha dit, a totes les edats es pot gaudir d’una mascota, a més, es pot arribat a fer un veritable hobby, educant i ensinistrant perquè aprengui a realitzar certes accions com fer un circuit d’obstacles, o portar-te les sabatilles quan arribes a casa. Per últim, hi ha estudis que demostres com els animals permeten millorar la salut de les persones, començant per la salut psicològica amb la reducció de l’estrès o l’ansietat i seguint amb els problemes de tensió(6), amb el simple fet d’acariciar cada dia un ésser estimat que et torna l’afecte.

També hi ha la possibilitat de poder relacionar-se amb una mascota de manera periòdica sense haver de tenir-la a casa. Hi ha iniciatives de negocis o sense ànim de lucre que permeten fer-se càrrec d’un animal durant unes hores (7) i totes les protectores d’animals estaran encantades de rebre l’interès per treure a passejar mascotes i realitzar altres tasques relacionades amb aquestes(8). Si el que es vol es tenir la mascota a casa, però només uns període de temps curt, perquè no se sap quina situació es tindrà al cap d’uns mesos, hi ha la possibilitat de fer-se casa d’acollida, de manera que puguis gaudir de la companyia d’una mascota que necessita molt d’afecte i que ben segur t’ho agrairà(9). A més, es realitza una tasca social molt important al donar una mica de respir a les protectores d’animals que des de sempre s’han vist col·lapsades per l’abandó dels animals sense cap mirament.

  1. http://www.gara.net/paperezkoa/20100124/178975/es/La-crisis-obliga-redoblar-llamadas-para-adoptar-animales
  2. http://blogs.20minutos.es/animalesenadopcion/2011/08/29/el-abandono-de-perros-aumenta-a-causa-de-la-crisis/
  3. http://www.larazon.es/noticia/9099-la-crisis-se-ceba-con-las-mascotas
  4. http://www.celtadia.com/beneficios-mascotas
  5. http://www.lavanguardia.com/noticias/20120122/54245731023/crisis-animales-adopcion-protectora-refugio.html
  6. http://www.vetpraxis.net/2009/12/30/beneficios-de-tener-un-gato-en-casa/
  7. http://lanuevaeconomia.com/compartir-mascotas-por-horas-o-dias-como-idea-de-negocios.html
  8. http://www.laprotectora.org/index.php/la-protectora/voluntaris
  9. http://www.adoptaranimals.org/article/crida-voluntaris
Acció social

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *