Cicle de vida dels envasos monodosi

Cicle de vida dels envasos monodosi

En els últims anys tot ha canviat molt ràpid: els hàbits de consum i els productes s’han adaptat per cobrir les noves necessitats i també s’han llançat productes nous que donen resposta a aquests canvis.

Com a part d’aquest procés, l’envasat s’ha convertit en un dels aspectes més importants del producte, perquè el conserva i a més ajuda al seu posicionament. L’envàs distingeix el producte de la competència i augmenta el seu valor, independentment de la imatge que mostra, de les emocions que pugui transmetre, dels avantatges que ofereixi i d’altres característiques diferenciadores.

Més enllà d’això, la consciència ecològica adoptada per la societat porta als dissenyadors d’envasos a crear solucions innovadores i sostenibles per reduir el seu impacte en la natura; però no ens avancem i coneguem una mica més el món dels “envasos monodosi”.

A què anomenem envasos monodosi?

El terme monodosi o unidosi s’utilitza per definir tot allò que va envasat en dosis unitàries, ja siguin càpsules de cafè, sobres de sucre o sal, maionesa o ketchup, mantega, melmelades, incloent també alguns medicaments. Exemples d’alguns envasos:

 

 

Una vegada que aquests productes són consumits, es transformen en residuos. I una vegada que tenim aquests residus … què hem de fer amb ells? La resposta és molt senzilla: dipositar-los al contenidor groc.

 

¿I què passa amb aquests residus dipositats en el contenidor quan se’ls porta el camió de les escombraries?

La primera parada és la Planta de Selecció; és aquí on es seleccionen els envasos per les seves diferents materials. Els camions descarreguen els envasos recollits del contenidor groc i es realitzen controls del material. Aquestes plantes disposen de màquines que faran una selecció en funció del tipus de material. (PET, PEAD, Film, plàstic mixt, tetrabrics i llaunes fèrriques i d’alumini). Després els operaris realitzaran una segona selecció manual perquè no es perdi res, i un cop separat el material el compactaran en bales i s’enviaran a les Plantes de Reciclatge perquè es transformin en nous materials.

De tots els materials que s’aconsegueixen gràcies al reciclatge del contenidor groc es pot fabricar una gran varietat de nous productes: folres polars, material de construcció, canonades, peces per a cotxes, llantes de bicicletes, cadires, acer, alumini i per descomptat envasos.

 

¿I què passa amb les càpsules de cafè?

“6g de cafè i un envàs de 3g” – Assenyala Jan Dube Portaveu del Departament d’energia i medi ambient d’Hamburg.

El problema d’aquest tipus de productes és que els consumidors ho reciclen de manera errònia. No tots els envasos monodosi van al contenidor groc encara que estiguin fets d’alumini o de plàstic; perquè les càpsules de cafè, segons la llei de residus, no són considerades un envàs en no poder separar el cafè, amb la qual cosa el reciclatge de les càpsules queda en mans dels seus fabricants.

Però no tots els fabricants realitzen el reciclatge d’aquests envasos. I és aquí on ens trobem amb una problemàtica ambiental sobre el reciclatge de les càpsules de cafè.

Nestlé, empresa productora de Dolce Gusto i de Nespresso ofereix punts de recollida fixos i mòbils (indicat al web dels seus productes). Però la resta de fabricants no es pronuncia.

Altres punts habituals de recollida d’aquestes càpsules ja siguin de plàstic o d’alumini, són les deixalleries, deixalleries mòbils i punts verds, on tenen un contenidor específic per a aquests residus, i des d’on s’enviaran a un gestor autoritzat per l’Agència de Residus de Catalunya (en aquest cas a la planta de compostatge de Jorba).

Per sort, tot això està a punt de canviar i s’obre un fil d’esperança, ja que, la Comissió Europea va anunciar el passat 16 de gener que tots els envasos de plàstic del mercat de la UE seran reciclables per a 2030, el consum de plàstics d’un sol ús es reduirà i es restringirà l’ús intencional de microplàstics.

Com a conseqüència d’aquesta notícia, els fabricants de cafè en monodosi s’han posat les piles i ja parlen de convertir a un 100% el nombre d’envasos reciclables per al 2020 (http://www.lavanguardia.com/natural/20170528/422949639039/ càpsula-cafe-problema-ecologico.html)

 

Per què és tan important reciclar correctament aquests envasos?

Molts envasos monosdosis com en el cas de les càpsules de cafè estan fabricats amb alumini. Avui dia aquest material és un dels més valorats en el mercat, pel que la seva recuperació en les plantes de selecció és un dels més rendibles.

Ara, aprofundim una mica més… Què fa la indústria quan no es disposa d’alumini reciclat per a produir nous envasos? ¿D’on s’extreu? Com és el procés d’extracció i producció de l’alumini?

Avui dia la fabricació d’envasos d’alumini comporta una terrible problemàtica ambiental, ja que la producció i extracció d’aquest suposa un elevat cost ambiental.

L’alumini es produeix de la bauxita i aquesta s’extreu de jaciments localitzats en gran mesura en les selves tropicals. Quina és la conseqüència d’aquesta extracció? Ni més ni menys que la desforestació de la selva Amazones i la contaminació de les aigües freàtiques i superficials, a més de la suma de nombrosos efectes col·laterals com l’extinció d’espècies en un hàbitat tan sensible als canvis com és l’Amazones.

Per desgràcia, no només l’extracció de l’alumini comporta una llista interminable d’impactes ambientals sinó que a aquesta cal sumar-li també tots els associats a la seva producció com són les emissions de gasos contaminants com ara el CO2 i partícules amb alt contingut en FFC, que contribueixen a l’efecte hivernacle.

 

Finalment, la producció d’aquest material comporta un dels més elevats costos energètics de producció en el món industrial. Concretament es necessiten 15.000 kWh per produir una única tona d’alumini. Compreneu ara la importància de recuperar i reciclar aquest material? 

 

Ara que coneixem la problemàtica, Que poden fer les empreses o els consumidors per intentar reduir els impactes ambientals generats per aquesta pràctica?

Solucions i propostes de les empreses per a aquesta problemàtica ambiental  Al mercat ja hi ha alternatives noves per les càpsules de plàstic i alumini.

Algunes empreses ja s’estan movent en la direcció correcta i han creat càpsules biodegradables, però de moment són poques les empreses que estan apostant per aquestes “càpsules ecològiques.”

  • Eason Chow, un dissenyador que viu a Singapur, va proposar reemplaçar l’envàs de plàstic amb un sucre soluble, semblant a una bola de xiclet.  (http://easonchow.com/)
  • L’any passat, el productor italià Caffe Vergnano va desenvolupar la seva pròpia càpsula de biopolímer que es pot descompondre de forma natural. (https://www.caffevergnano.com/)
  • I l’empresa neozelandesa Honest Coffee Company fabrica envasos 100% biodegradables amb fibres vegetals que són compatibles amb les màquines Nespresso (https://honestcoffee.co.nz/)

 

Com diu Piotr Barczak, responsable de la política de residus de l’Oficina Europea de Medi Ambient “el tema no és que les càpsules siguin o no reciclables, sinó de reduir aquesta tremenda quantitat d’envasos innecessaris que llencem cada dia a les escombraries”.

 

Propostes de millora per als consumidors / Eco-consells

  • Comprar productes a granel: podràs consumir el que vulguis sense generar residus.
  • Recorda sempre l’alternativa dels envasos monodosi ecològics.
  • I l’últim consell, però no menys important, des Andròmines es realitzen tallers per a la reutilització dels residus ja existents, com les càpsules.

 

Finalment recorda aquestes dades a tenir en compte: Si prens un cafè al dia, són 30 o 31 càpsules al mes; 365 a l’any.  

Si són dos cafès, vam passar a 730 càpsules a l’any. Imagina quantes càpsules s’utilitzen a l’any en un país. ¡Milions!

Es calcula que cada minut es tiren 13.500 càpsules d’alumini i plàstic a la galleda d’escombraries, el que suposa en un any, més de 7 mil milions de càpsules que trigaran almenys un segle en degradar-se en el medi ambient

https://www.bioecoactual.com/2017/10/20/capsulas-de-cafe-problema-ambiental/

Espanya és el tercer país del món amb més consumidors de càpsules de cafè, només per darrere dels Estats Units i Itàlia. La veritat és que mentre es continuï amb la producció d’aquests envasos, les persones seguiran consumint una immensa quantitat d’aquestes càpsules i sobretot tenint en compte que a Espanya, es recicla menys d’un 20%.

Reflexió

El nombre d’envasos que utilitzem en el dia a dia és cada vegada més gran. Per això, cal que entre tots fem un esforç i siguem conscients de la gran responsabilitat que tenim per garantir que es reciclin i puguin tenir una segona vida.

Ara, reflexionem: ¿Com a consumidors hem d’anteposar aquells productes que ens fan la vida més fàcil com és el cas de les càpsules de cafè per davant de benestar del nostre planeta? La realitat és que tots dos estan íntimament relacionats, és a dir, les males decisions preses com a societat en els propers anys pot condicionar de manera irreversible el futur del nostre planeta. Per això, com a societat i consumidor ha arribat el moment de apoderar i donar suport a aquelles empreses que intentin reduir, reutilitzar o reciclar els embalatges en els seus productes i castigar aquelles que no facin una bona gestió dels seus residus.

Amb tot això més la suma de les polítiques ambientals, les campanyes de conscienciació ambiental i les bones pràctiques aconseguirem marcar el rumb cap a una economia circular lliure on el residu sigui zero.

I tu, t’animes a prescindir dels envasos monodosi?El nostre Planeta t’ho agrairà 😉

Enllaços d’interès:

http://www.lavanguardia.com/vida/20160422/401279179919/hamburgo-prohibe-maquinas-de-cafe-con-capsulas-en-los-edificios-publicos.html

http://www.laprovincia.es/espana/2018/01/16/baleares-declara-guerra-capsulas-cafe/1018458.html

 

Cintia Urbino i Cira Garcia

Encarregada Deixalleria Mir i Tècnica de Medi Ambient

 

Medi ambient

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *