Roba, comprar o reutilitzar? Una acció a les nostres mans

Roba, comprar o reutilitzar? Una acció a les nostres mans

“Cada any es produeixen 100.000 milions de peces de roba en el món. La roba dura la meitat que fa 15 anys, i ni el Tercer Món vol comprar-la reutilitzada.” Titular del Economista, 20 de maig de 2017, autor: Juan Pedro Chuet-Missé.

Un titular triat totalment a l’atzar … però podem manifestar aquesta realitat amb milers de titulars semblants però tots reflexen el mateix: el negoci de la roba i l’expansió de la indústria tèxtil.

La roba i el negoci de la roba. Un consum totalment irresponsable i desmesurat. T’has parat algun cop a pensar la quantitat de roba que tens? La que ja no et poses? La que compres per moda o tendències utilitzes un cop i mai més la fas servir? O la que compres només per l’oferta i l’atractiu d’un preu o rebaixa?

No som conscients de la publicitat constant d’anuncis, preus i rebaixes, tot enfocat al consum, hi ha la compra massiva fins i tot de productes que i en aquest cas roba que no necessitem.

Podeu fer la prova vosaltres mateixos. Assistiu qualsevol cap de setmana a un gran centre comercial, veureu les cadenes de roba més famoses com ZARA, MANGO, H&M, PRIMARK, PULL&BEAR, etc., amb llargues cues interminables a les caixes, botigues plenes, gent passejant amb bosses de marques de roba, etc., està tot preparat i dissenyat per a una societat de consum totalment irresponsable. Som enganyats amb rebaixes, dies específics de descomptes, grans ofertes, tendències, modes, noves col·leccions, anuncis televisius, canvis de temporada, etc. Un bombardeig constant no només a premsa i televisió, sinó que ara s’han de sumar les xarxes socials i els influencers amb nous llançaments de productes.

Aquest bombardeig constant de publicitat que impregna qualsevol canal o mitjà, té una explicació molt senzilla. Genera beneficis multimilionaris per a les cadenes de roba i grans marques. Segons l’informe de GreenPeace Timeout for fast fashion (2016)” es preveu que per al 2025 la facturació del tèxtil superarà els 2,1 bilions d’euros en els mercats financers. Però tot això, té un cost social i unes contrapartides mediambientals negatives molt elevades:

  • Alta producció de tèxtil. Perquè existeix un consum que no para de créixer.
  • Males condicions laborals en la producció per als països emergents.
  • S’imposa la cultura i hàbits d’utilitzar i llençar, no donar una segona vida ni reutilitzar.
  • Baixa qualitat de la roba.
  • Degut al baix cost de la producció surt més a compte comprar nou que reutilitzar. Amb l’agreujant que augmenta la producció.
  • Alta contaminació en la producció per l’ús de químics, tints, fibres sintètiques, etc., d’aigua contaminada sense tractament.
  • Utilització de fibres sintètiques que tarden més en degradar-se.

Dades

En el cas de l’Estat Espanyol les xifres de vendes de roba es situen entorn els 30.000 milions d’euros (Observatorio de la Moda Española, Informe El Sector de la Moda en España: Retos y desafíos. 2016). D’aquestes xifres s’estableix una estadística que cada persona és desprèn de  mitjana 7 quilos de roba anuals, fent un total de 326.000 tones anuals de roba que es llença i no és reutilitza.

Com solucionem aquest problema? 

Segons Greenpeace ho té molt clar. Acabar amb la moda “Fast Fashion”. És a dir, si cada persona allarga la vida útil de la roba d’un a dos anys, ja estaríem reduint el consum i com a conseqüència directe la producció. A més a més, la reducció de les emissions contaminats a l’atmosfera, ja que per cada quilogram de roba que es reutilitza i no és incinerat a l’abocador s’evita l’emissió de 3,169kg de CO2 a l’atmosfera (dades de la Comissió Europea). 

És necessari un canvi de model en el consum, que la societat reflexioni d’aquest consum irresponsable i evitar caure en el parany de les ofertes i campanyes publicitàries. Però en paral·lel les indústries tèxtils també han de fer deures i contribuir a disminuir el ritme de renovacions en les col·leccions i garantir una roba més natural i duradora que no s’arruïni al cap de poques rentadores com passa a l’actualitat.

Per tot aquestes raons abans exposades, en primera instància vull intentar que reflexionis sobre el teu armari particular, tens la roba que necessites? Tens necessitat de comprar-ne més? Que analitzis els motius de les teves compres i la repercussió que està generant aquesta producció massiva de roba. La finalitat i objectiu és aturar aquest impuls consumista. 

I si no podem aturar aquest impuls de comprar i consumir, com a mínim des d’Andròmines i  sota el paraigües de Roba Amiga et proposem que tot aquella roba que no necessitis la pots dipositar al contenidor taronja. Nosaltres si reciclem i donem una segona oportunitat a la reutilització. Som conscients dels hàbits que no volem propagar i acabar amb aquesta cultura d’un sol ús, utilitzar i llençar.

Andròmines som una empresa d’inserció i reutilitzem per una bona causa. Ajuda’ns i col·labora amb nostre projecte i programa social, i responsabilitzat amb el medi ambient.

Jordi Román Clusella
Coordinador de Serveis Ambientals a Andròmines

Medi ambient

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *