La consciencia residual de les vacances: Consells d’estiu

Ha arribat l’estiu, i per a molts això suposa poder gaudir d’aquelles vacances tan desitjades durant tot l’any. Les activitat que s’escullen, a priori són per el paisatge que un espera trobar, de manera que es molt importat que no hi hagi cap mena de residu o contaminació en l’entorn del qual es vol gaudir. Però moltes vegades aquest fet no va acompanyat amb la voluntat de voler mantenir el lloc igual que quan s’ha arribat. Cal tenir en compte certes pràctiques que poden ajudar-nos a cuidar el medi ambient i a cuidar la nostra butxaca. Vols saber-ne uns quants? Aquí te’n donem sis!

  • Si vas a la platja vigila de no deixar residus a la sorra. Si portes el dinar, un piscolabis o algun tipus de beguda, no deixis les restes abandonades ja que aquestes poden desplaçar-se pel vent fins a l’aigua i poden afectar a l’ecosistema marí (molts animals aquàtics s’empassen residus plàstics pensant que són aliment!). Vols veure un vídeo amb l’impacte que generem al nostre planeta? Fes un click aquí: http://www.midwayjourney.com/film-trailer/

Per evitar aquesta problemàtica i per a que es vegin les nostres platges netes, pots usar les papereres que tens a l’abast i si no, pots emportar-te les teves deixalles i llençar-les a casa.

 

Imatge 1: Nens/es fent servir les papereres de recollida selectiva a la platja (1).

Si ets fumador/a, és molt important que les burilles de tabac les tinguis controlades. És fàcil que amb un cop de vent surtin volant pel seu poc pes. Aquestes restes del cigarret, a l’estar formades d’acetat de cel·lulosa, un derivat del petroli, tarden uns deu anys en degradar-se. A més, el filtre de la cigarreta, que absorbeix els productes químics i nocius del tabac, en entrar amb l’aigua, els desprèn. Això comporta que cada cigarreta contamini fins a 8 litres d’aigua i afecti a la seva corresponent biodiversitat. I tenint en compte que el 26% dels residus que es recullen a la platja són cigarretes… (2)

Per tant, seria convenient que portessis un potet tancat, un petit pot de conserves, un cendrer portàtil, una caixeta de llauna, etc. per apagar les cigarretes, guardar les burilles i llençar-les a la resta un cop fora de la platja.

Si els que gaudeixen de la platja no prenen les mesures corresponents, fa que cada matí a primera hora sigui necessari que un equip de neteja extregui totes les restes abocades durant el dia anterior, per permetre que la gent pugui estirar la tovallola un altre cop en la sorra o no es faci mal trepitjant una llauna o una ampolla de vidre entre altres objectes. El curiós, és que moltes de les persones que aniran, són les mateixes que van estar el dia anterior. Cal que mantinguem els mateixos hàbits de neteja que a la llar. Si a casa no ens costa res tirar les coses a la brossa, a la platja tampoc ens ha de costar llençar els residus als llocs habilitats per aquest fi.

  1. Vés amb compte amb el foc al bosc. Al nostre territori, pel tipus de clima mediterrani, ja és comú que hi hagi estius calorosos i perill d’incendis per exemple, per llamps però la majoria d’incendis que s’originen en època estival són provocats o són per negligència humana. Des de residus abandonats (un pot de vidre fa efecte lupa i pot provocar la crema de plantes seques), a burilles de cigarret o cendres de barbacoa mal apagades, cremes de rastrolls, poden desencadenar incendis fatals als nostres boscos. El descuit d’uns segons pot comportar que hagin de passar dècades per la recuperació del territori (3).

Imatge 2: Successió ecològica d’un bosc després d’un incendi.

  • Controla l’ús de l’aire condicionat! L’ús dels aparells condicionats genera un increment brutal en la despesa d’energia i en les emissions de CO2 els quals impacten tant al medi ambient com a la nostra butxaca. Actualment, l’època en que hi ha més despesa energètica no és l’ hivern, com es solia acostumar a pensar, si no és l’estiu pel gran nombre d’aparells d’aire condicionat que hi ha a les llars.

Per reduir l’ús de l’aire condicionat cal fixar-nos en les característiques del nostre habitatge, com els colors de les parets i de la façana, usar tendals i persianes per evitar l’ impacte directe del sol sobre l’edifici (podem estalviar entre un 25-35% d’energia!), moure l’aire amb l’ús d’un ventilador (que té menys despesa energètica), etc.

Però si igualment creus que has de tenir un aparell de refrigeració a casa, mantingues una temperatura raonable, entre 21 i 25ºC, i mira quina etiqueta energètica (4) té. Si és de classe A, els més eficients, poden arribar a consumir fins a un 60% menys d’energia.

  • Redueix els envasos i embalatges! A l’estiu s’acostumen a beure més refrescs, prendre més gelats i orxates i en general, a generar més residus al nostre país. Si a això li sumem l’increment de turisme, es crea un pic de residus més gran de l’habitual amb el que s’ha de fer front. També cal tenir en consideració si realment es necessari adquirir productes individuals per al viatge com per exemple el sabó. Pots aprofitar algun pot petit que tanqui bé i reompli-ho enlloc de comprar un sabó de mida reduïda només per aquells dies.

Per tal d’evitar més residus del necessari, a l’estiu i durant tot l’any, cal intentar minimitzar els envasos individuals i intentar comprar-los en unitats familiars, per reduir embalatges, o intentar comprar envasos de vidre enlloc d’envasos de plàstic, ja que el vidre es pot reciclar al 100%.

  • Fes ús de la deixalleria o dels punts verds. Quan tenim vacances molts/es acostumem a fer neteja de casa, de trastos vells, aprofitem per pintar de nou les parets de casa, etc. Si quan fas neteja tens objectes en bon estat que no vols tenir a casa, o restes de pintura, aparells elèctrics en desús o residus que no saps què fer amb ells ja que no els pots classificar en els contenidors de recollida selectiva del carrer, porta’ls a la deixalleria! Allà te’ls rebran i et donaran més informació de com es gestionen els residus, evitant l’ impacte ambiental, i t’explicaran els descomptes que pots obtenir al fer ús de la deixalleria, disminuint l’ impacte a la teva butxaca!
  • Gaudeix de l’economia local. Si realitzes un viatge, aprofita els productes autòctons de la zona. Això reduirà molt la teva petjada ecològica per aprofitar els recursos més propers i contribuiràs directament a millorar l’economia local.

I SOBRETOT, PASSAT-HO MOLT BÉ.

ANDRÒMINES ET DESITJA UNES BONES VACÀNCES

(1): http://goo.gl/F6gWt

(2): http://goo.gl/Z2l6c

(3): http://goo.gl/fFipk

(4): http://www.etiquetaenergetica.com/

Medi ambient

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *