El Coronavirus -COVID-19- a Andròmines

El Coronavirus -COVID-19- a Andròmines

Des d’Andròmines fem aquest comunicat per explicar-vos com ens veiem i com ens hem sentit i estem actuant davant la crisi sanitària en la que estem totes immerses a causa del COVID-19. Mai haguéssim pogut imaginar que en tan sols una setmana fos possible passar d’una situació de risc contingut a una situació col·lectiva d’alarma social i d’alarma de facto, on les persones més vulnerables són les que més en patiran les conseqüències.

Creiem que som afortunades donat que fa molts mesos que a Andròmines estem repensant i implementant mesures de flexibilitat laboral i teletreball (adaptades a cada lloc de treball) i aquesta darrera setmana hem pogut reaccionar i adaptar-nos, de manera més o menys àgil, a una situació d’incertesa, tant extraordinària i tant canviant com la que estem vivint.

Des de dijous passat i com no podia ser d’altra manera, seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries, hem suspès totes les activitats formatives i sessions grupals durant 15 dies com a mesura de prevenció. Tot i que per normativa no era imprescindible (el Decret publicat manava que les activitats de menys de 1000 persones reduïssin la seva participació en un terç de la capacitat de la sala), a la pràctica i després d’una reflexió de l’equip vàrem veure que la millor mesura era preventiva i passava per suspendre totes les formacions i activitats grupals.

Des de divendres 12 de març hem estat en contacte constant amb diferents administracions i clients als que realitzem serveis diversos. Seguint les indicacions sanitàries, de prevenció de riscos laborals i segons la normativa oficial actual, hem pres la decisió de tancar tots els centres de treball i totes aquells llocs que poden fer-ho passen a treballar no presencial..

Reflexionem que aquesta crisi sanitària tindrà també greus repercussions socials i econòmiques. Ens preocupa l’impacte que tindrà aquesta crisi sobre les persones més vulnerables, les precaritzades, les famílies amb necessitats no cobertes, els sense sostre. Ells i elles són els que més en rebran l’impacte, com sempre. És per això que, per filosofia i valors, l’únic programa presencial que per ara no hem cancel·lat, és la distribució d’aliments a famílies vulnerables del projecte Una mossegada a l’exclusió, que es manté mentre hi hagi excedent alimentari que puguem distribuir. No ens sembla just que els més vulnerables siguin els que estiguin en més risc i mantindrem totes les mesures de seguretat marcades en l’entrega dels aliments, però considerem indispensable que es continuïn entregant mentre hi hagi famílies que ho necessitin. També les orientacions i acompanyaments d’inserció sociolaboral es mantindran de forma telemàtica, tot i que sabem que per moltes de les persones que participen en els nostres programes els serà difícil poder seguir-la, però ens neguem a deixar-los sense una orientació i atenció que ara mateix els és indispensable.

També esperem que aquesta crisi representi una oportunitat per fer un canvi de model de consum, de ritme de vida, d’atenció a les persones i adonar-nos que les persones més fràgils són les que més necessiten el nostre suport i la nostra protecció. Arreu del territori estant sorgint grups de persones de suport mutu que permetran donar resposta col·lectiva a la crisi que vivim. Segur que al vostre barri o ciutat n’hi ha alguna creada, busqueu-la que la trobareu, per que en moments d’alerta és quan es reforça la solidaritat comunitària.

El Coronavirus ens està donant l’oportunitat de fer les coses d’una altra manera com a societat, aprofitem-la per canviar, per baixar el ritme i contaminar menys, per consumir amb mesura, per tenir cura dels nostres i també dels que són a prop nostre, per ser solidàries i per compartir les cures entre tots.

I sobretot, cuideu-vos, cuidem-nos, comuniqueu-nos qualsevol necessitat que tingueu i per a la que Andròmines pugui donar un cop de mà, i mirem de ser al costat d’aquells que més ho poden necessitar. Enfortim-nos.

 

L’equip humà d’Andròmines

Actualitat

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *