Reparadís, una alternativa sostenible i socialment responsable per als dispositius electrònics

Reparadís, una alternativa sostenible i socialment responsable per als dispositius electrònics

A l’era digital actual, la producció massiva de dispositius electrònics té un impacte ambiental significatiu i devastador a causa dels recursos necessaris per a la producció.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, el 2019 es van produir 53,6 milions de tones de residus electrònics a tot el món. Tanmateix, només el 17,4% es va registrar oficialment com a material recollit i reciclat. A més, l’extracció d’aquests recursos afecta exponencialment a la degradació del medi ambient i a l’explotació de comunitats locals, causant danys als ecosistemes i esgotant els recursos naturals.

Compartim algunes dades actualitzades sobre l’impacte mediambiental que suposa l’extracció de materials i energia per crear aparells electrònics:

L’extracció de materials, com el coltan, necessari per a la producció de dispositius electrònics, ha portat a la degradació del medi ambient ia la pèrdua d’espècies animals i vegetals2.

Segons un estudi publicat a la revista Environmental Science & Technology, extreure de la terra els minerals per fabricar dispositius electrònics nous surt 13 vegades més car que obtenir-los a través d’aparells usats3.

La fabricació d’aparells electrònics requereix grans quantitats d’energia, tant en forma d’electricitat, aigua, com de combustibles fòssils, contribuint al canvi climàtic, la contaminació de l’aire i a l’escalfament global.

És important tenir en compte que l’impacte ambiental de la fabricació d’aparells electrònics no es limita només a l’etapa de producció. També cal considerar limpacte del seu ús i la seva disposició final. Molts aparells elèctrics contenen substàncies tòxiques, com mercuri i plom, que poden filtrar-se al medi ambient si no es manegen adequadament1.

L’extracció de materials per a la fabricació de dispositius electrònics també té greus conseqüències socials als països on es duu a terme. La mineria i l’extracció de recursos naturals per fabricar els dispositius són insostenibles i en molts casos impliquen una violació massiva contra els drets humans, entre els quals hi ha el dret a un ambient saludable.

En molts casos, els minerals necessaris per a la fabricació de dispositius electrònics s’extreuen en zones de conflicte i solen vendre’s en forma il·lícita per perpetuar el conflicte armat.
Les condicions de treball a la mineria i l’extracció han generat algunes de les pitjors violacions de drets humans i ambientals.
Aquesta activitat ha causat tres milions de persones desplaçades i refugiades, innombrables violacions contra dones i nenes, desforestació i destrucció de la selva i matança d’espècies en perill d’extinció.

El coltan, fusió dels minerals columbita i tantalita, és essencial per a la creació d’aparells electrònics i és a l’arrel de molts dels conflictes que enfronta la població congolesa. Entre el 1996 i el 2010, la República Democràtica del Congo va perdre 5 milions dels seus habitants a conseqüència de la violència exercida per grups rebels. Aquestes agrupacions paramilitars es disputen el control del coltan, al qual extreuen per mitjà de treball esclau i infantil i que venen per adquirir armes i continuar finançant la guerrilla.

En l’àmbit de la salut els dispositius electrònics contenen una gran varietat de materials, alguns dels quals són altament tòxics i perjudicials. L’exposició a aquestes substàncies perilloses causa malalties greus als éssers humans, a la fauna i la vegetació de la zona. Alguns ciutadans (inclosos nens i adolescents) recullen, desmantellen, cremen o fan servir banys d’àcid per obtenir metalls i materials valuosos dels residus electrònics, mètodes potencialment perillosos.

Des de Reparadís volem oferir una alternativa sostenible i socialment responsable. Allarguem la vida útil dels dispositius a través de la reparació i el recondicionament, reduint la demanda de nous productes i, per tant, disminuint la necessitat d’extreure recursos naturals i produir residus electrònics.

El nostre projecte també té un impacte positiu en l’economia local en generar ocupació en el sector de la reparació i proporcionar accés a dispositius assequibles per a persones i comunitats que altrament no se’ls podrien permetre. Això fomenta la inclusió digital i contribueix al desenvolupament socioeconòmic de les comunitats, genera ocupació, conserva recursos naturals i promou l’equitat econòmica.

A Andròmines estem compromesos amb la creació d’un futur més sostenible i equitatiu.

Si estàs pensant en substituir els teus aparells electònics vine a Reparadís i començem a fer el canvi!

Acció social Actualitat Medi ambient Sensibilització ambiental Sensibilització social

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *