L’economia circular en el turisme: del residu al recurs
El turisme davant el repte dels residus
Al nostre país, el turisme és un dels motors econòmics més importants, però també un dels sectors que més residus genera. Es calcula que només en allotjaments turístics, a Barcelona es genera un 9% dels residus de la ciutat, entre els quals es troben plàstics d’un sol ús, menjar desaprofitat, i mobiliari que es renova constantment.
Una de les maneres que te el sector turístic de transformar aquests residus en nous recursos és formant part de l’economia circular, que ens ofereix una resposta clara: substituir el model de “fer servir i llençar” per un sistema regeneratiu, on els materials es reutilitzen, es reciclen i es converteixen, de nou, en productes.
Quin és l’impacte del turisme sobre el medi ambient?
Actualment, existeixen poques dades precises sobre els residus que els turistes generen a Catalunya. No obstant això, no és difícil fer-nos una idea general si ens fixem en alguns indicadors que ens aporten estudis basats en la despesa municipal de la neteja de la via pública durant la temprada alta, l’augment de despesa energètica dels hotels, o l’augment de consum d’aigua.[1] El model actual del sector turístic, no contempla un seguiment exhaustiu dels residus que genera, però la petjada ambiental del sobreturisme actual queda palesa en alguns estudis ambientals que ens indiquen l’abast del problema.
Quin impacte ambiental i econòmic té aquest model?
- Impacte econòmic que afecta directament l’augment en despeses de gestió de residus, o en problemes socioeconòmics de la població local, relacionats amb l’habitatge.
- Impacte ambiental derivat de la sobreexplotació dels recursos hídrics, sobretot en moments de sequera.
- Degradació d’espais naturals protegits, en particular en zones de muntanya i zones costaneres.
Una demanda creixent per part dels clients: el turisme sostenible
La preocupació de les persones que volen viatjar de manera respectuosa amb el medi ambient fa que cada vegada existeixin més ofertes turístiques que garanteixen una manera de viatjar més sostenible. Per aquest motiu, entre d’altres, les empreses del sector turístic que aposten per un turisme més sostenible, aporten un valor afegit al seu negoci. Una part important d’aquesta estratègia és formar part de l’economia circular.
Com funciona l’economia circular?
L’economia circular és un model de producció i consum que compleix els principis bàsics de la jerarquia de residus:
Alguns exemples de productes que es poden produir a partir dels residus que es generen:
- Llençols i tovalloles reciclades fetes amb plàstics recuperats.
- Taules i cadires d’hotels fabricades a partir de residus plàstics.
- Catifes i decoracions creades amb materials reciclats.
Amb aquest enfocament no només reduïm la petjada ambiental, sinó que també oferim un valor afegit als hotels, responent a la demanda creixent per un turisme sostenible.
Hotels que han fet el canvi
Alguns hotels d’arreu del món ja estan adoptant el model circular. Per exemple, l’hotel QO d’Amsterdam ha reduït al mínim els residus gràcies a un sistema de reutilització d’aigua i una aposta per materials reciclats.
A Espanya, diverses cadenes hoteleres han començat a col·laborar amb empreses de reciclatge per convertir els seus residus en nous recursos.
El projecte RECATUR, la proposta que aporta solucions de futur.
A través de projectes com RECATUR estem demostrant que els residus son una oportunitat per formar part de l’economia circular, reduir els residus plàstics i liderar el canvi cap a la sostenibilitat i la innovació.
Raúl Paniagua, el nostre coordinador del projecte Recatur ens explica:
“Cada cop els hotels són més conscients sobre la generació de residus, però encara queda molt camí per fer i, mentrestant, cal aplicar solucions d’upcycling com la transformació de residus plàstics en mobles pel mateix sector.
El residu 0 és molt difícil d’assolir, i cal millorar els processos per convertir els residus en recursos, com fem amb el projecte RECATUR.”
Ja hem creat un prototip amb la col·laboració de l’escola de disseny Elisava i Akasha Hub, que formen part de la fase pilot per crear tres dissenys diferents per un hotel. D’aquesta manera, retornem els residus plàstics que genera un mateix hotel, en mobiliari per al seu propi ús.
Maquetes de taules per al sector turístic i màquina de tall de planxes, a Akasha Hub Barcelona, i prototip de taula per al sector turístic feta de residus plàstics reciclats. Disseny alumnat d’Escola Elisava.
Per què els hotels haurien d’adoptar l’economia circular?
L’Estratègia Sostenible España 2030 que ha posat en marxa el Ministeri d’Indústria i turisme del govern espanyol, inclou les ‘destinacions turístiques diferenciades’, i la reducció de la petjada ecològica. Formar part d’aquest canvi adoptant pràctiques circulars no és només una qüestió de participar en la sostenibilitat, sinó també de competitivitat.
Alguns avantatges clau:
– Estalvi de costos: menys residus significa menys despesa en gestió de deixalles i materials.
– Millora d’imatge: els viatgers valoren cada cop més els hotels sostenibles.
– Atraure un nou tipus de client: empreses i agències que prioritzen proveïdors responsables.
Els hotels i les empreses que s’adaptin avui tindran un avantatge competitiu en un mercat que cada cop premia més la sostenibilitat.
Vols que el teu hotel formi part del canvi?
Tens dubtes sobre com començar?
Vols conèixer solucions concretes adaptades al teu hotel i t’interessaria col·laborar amb iniciatives com RECATUR?
Contacta’ns al 932 74 06 27
o
Escriu-nos avui mateix i explorarem les oportunitats per fer que el teu negoci sigui més sostenible i rendible a andromines@andromines.net
[1] article Externalitats del turisme
Medi ambient