Aquesta és la setmana del Medi Ambient, t’apuntes a reparar?
Els habitants de les 36 ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona generem diàriament 1,2kg de residus que van a parar a alguna de les 5 fraccions de recollida selectiva. Una vegada recollides aquestes fraccions es distribueixen a les diferents plantes de tractament de residus.
Tot i així, tenim una sèrie de residus especials, que no es poden separar en aquestes 5 fraccions i que requereixen tractaments més específics, per exemple els voluminosos: mobles, matalassos, els residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE) o la ferralla. I també altres residus especials en petites quantitats com ara bateries, aerosols o pintures, que no es poden tractar en el sistema de recollida habitual i per tant s’han de portar a altres instal·lacions de tractament com són les deixalleries i punts verds.
De fet, cada un dels ciutadans de l’àrea metropolitana genera anualment una gran quantitat d’aquests residus que tenen una gestió diferent, ni més ni menys que, 3.85 Kg/hab/any de RAEEs, 21.60 Kg/hab/any de residu voluminós i fusta, i finalment 4.01 Kg/hab/any de residus especials en petites quantitats. (Font: Agència de Residus de Catalunya 2017).
Això genera una greu problemàtica ambiental, ja que són milers les tones de residus que s’han de tractar any rere any mitjançant una gestió de separació i recuperació molt més complexa i llarga en comparació a les 5 fraccions de recollida selectiva.
Per altra banda, molts dels aparells elèctrics i electrònics que arriben a les deixalleries i punts verds, funcionen o simplement necessiten una senzilla reparació. En molts casos els propietaris es desfan de l’aparell perquè ja no els agrada o no està de moda, per manca de coneixements de reparació, o en molts casos perquè resulta més econòmic comprar-ne un de nou que no pas reparar l’aparell espatllat.
A més a més, els fabricants no ho posen gens fàcil per aconseguir peces de recanvi, ja que moltes vegades preval l’interès de l’empresa fabricant en vendre un producte nou, per sobre del de subministrar les peces necessàries per a la seva reparació.
Tot plegat, agreuja una terrible situació ambiental de generació de residus i d’explotació de recursos naturals i matèries primeres necessaris per a la fabricació d’aquests nous productes.
Per això des d’Andròmines juntament amb l’Ajuntament de Barcelona en el marc de l’estratègia Residu Zero, pugem al tren de la reutilització.
Ara sí!, és el teu torn de contribuir a la reducció i la reutilització de residus, per això et proposem que aquest mes de juny et sumis a la febre de la reutilització amb les diferents festes de la reparació, que tenen com a objectiu donar a la ciutadania la formació necessària per a endinsar-se en el món de la reparació d’aparells elèctrics i electrònics.
Aquestes festes tindran lloc en els següents Centres Cívics de Barcelona:
- 3 de juny de 10.30 a 14h Ateneu de fabricació de la Fabrica del Sol
(Reparació de petits electrodomèstics, mòbils i tauletes).
Adreça: Passeig de Salvat Papasseit, 1, 08003, Barcelona.
- 9 de juny de 10 a 13h Centre Cívic Can Felipa. (Reparació de mòbils i tauletes)
Adreça: Pallars, 277, 08005, Barcelona.
- 9 de Juny de 17 a 20h Centre Cívic La Fontana (Reparació de mòbils i tauletes)
Adreça: Carrer Gran de Gràcia, 190-192, 08012, Barcelona.
- 16 de juny de 11 a 13.30h Casal de Barri Espai 210. (Reparació de mòbils i tauletes)
Adreça: Carrer Padilla, 210 baixos, 08013, Barcelona.
Cira Garcia – Tècnica de Medi Ambient d’Andròmines
Medi ambient