Generació Reset: Reiniciem el sistema amb ganes!

Generació Reset: Reiniciem el sistema amb ganes!

Hola a totes! Com esteu? Ens acompanyeu a Reiniciar el sistema?

Venim a explicar-vos que el passat curs escolar 2021-22 ha estat molt especial per a nosaltres i, no…. no te res a veure amb la COVID i reprendre la normalitat a les aules.

Ha estat especial perquè hem pogut acomplir el somni d’acostar la iniciació a la reparació dels mòbils a les aules, que era un objectiu que feia temps que crèiem molt necessari i que volem tornar a reprendre ara que comencem el curs 2022-23.

Conjuntament amb l’Agència de Residus de Catalunya, els SCRAP i la Cooperativa Eduxarxa hem pogut engegar el projecte Generació Reset : un projecte educatiu per prendre consciència dels problemes ambientals i socials derivats de la producció i gestió dels residus dels aparells elèctrics i electrònics. Especialment ens centrem en l’impacte que tenen els telèfons mòbils, ja que són aparells que els i les adolescents comencen a fer servir a aquestes edats i dels quals en tenim, en realitat, un gran desconeixement.

Mireu, en el projecte el curs passat van participar un total de 57 centres escolars d’arreu del territori i es van fer 100 tallers de sensibilització. Hem portat la Reutilització a arreu de Catalunya i 2.000 alumnes ja formen part de la Generació Reset!

Exemple de centres escolars participants en el projecte Generació Reset.
Exemple de centres escolars participants en el projecte Generació Reset.

Què hi troba el centre que està dins de Generació Reset: reiniciar el sistema?

Us donem accés a l’espai intern de la web on hi ha el material didàctic per poder preparar les sessions: la guia docent, el vídeo de sensibilització i material de treball per a l’alumnat.

De fet, heu de saber que el projecte consta de 4 sessions de sensibilització que fa el professorat amb el material didàctic que proporcionem, un taller pràctic presencial realitzat per Andròmines i una acció de servei (una iniciativa Reset on convidem a l’alumnat a reiniciar el sistema del seu entorn).

Què aprenen els alumnes?

Saps quants elements de la taula periòdica s’utilitzen per fer un telèfon mòbil? Amb les sessions prèvies al taller de sensibilització els alumnes aprenen els impactes ambientals i socials derivats de la producció i gestió dels residus d’aparells elèctrics i electrònics.

Per exemple, a través de la taula periòdica s’explica els diferents elements que es fan servir per fer el telèfon mòbil i, sobretot, quins són els més utilitzats per cada un dels components. Per exemple, per les bateries s’utilitza majoritàriament el liti; per les connexions el coure i l’or; per les soldadures l’estany; per les resistències el tungstè, etc.:

Elements de la taula periòdica que s’utilitzen per a la fabricació dels telèfons mòbils
Elements de la taula periòdica que s’utilitzen per a la fabricació dels telèfons mòbils

A més, es posa el focus en els minerals més conflictius dels quals s’extreuen per la fabricació del mòbil, coneguts com els minerals de sang o 3TG (per les inicials en anglès (tin, tantalum, tungsten i gold, i en català estany, tàntal, tungstè i or) i en la gestió dels residus d’aparells elèctrics i electrònics.

Què es fa en el taller de sensibilització per reiniciar el sistema?

Doncs fem el que més ens agrada fer: mostrar trucs per poder allargar la vida del telèfon mòbil.

D’una banda, treballem amb el hardware del mòbil. L’alumnat té l’oportunitat d’obrir un telèfon i veure com és per dins i així identificar alguns components i elements de la taula periòdica i conèixer una mica més com són per dins uns aparells que fan servir cada dia. A més, posem el focus en les bateries, ja que és el principal motiu pel qual es decideix canviar el telèfon mòbil, i es comprova el seu estat i funcionament, explicant la llei d’ohms i altres conceptes importants com el Voltatge o els ampers amb l’objectiu de fer un bon ús d’aquests telèfons i allargar la seva vida.

Seguidament, també es parla sobre el software. Mantenir el telèfon actualitzat i fer un bon ús d’aquest és molt important per poder allargar la seva vida. Els alumnes coneixen com poder mantenir el mòbil actualitzat i altres trucs per poder allargar la vida d’aquests mòbils.

Durant el curs 2021 – 2022 han participat un total de 2.117 alumnes i professors.

Material utilitzat en els tallers de Generació Reset: Reiniciar sistema
Material utilitzat en els tallers de Generació Reset

Les iniciatives Reset: Servei a la comunitat per pal·liar els efectes negatius de la producció i dels residus d’aparells elèctrics i electrònics:

Un cop acabat el taller, que podem fer per pal·liar aquesta situació?

Amb l’ajuda del material de suport, volem que l’alumnat s’apoderi i desenvolupi una acció que ajudi a la comunitat a la vegada que aprenen més sobre els impactes ambientals i socials de la producció i gestió de residus dels aparells elèctrics i electrònics.

Durant l’edició 2021-2022 s’han desenvolupat diferents accions i, us volem explicar alguna d’elles:

  • Restart Party: L’IES Domènech i Muntaner (Reus) va realitzar una petita restart party, un esdeveniment on van recollir diferents aparells elèctrics i electrònics i van intentar reparar. En aquest esdeveniment es van adonar que la majoria d’aparells tenien fàcil solució. En total van reparar dos assecadors de cabells, un ordinador portàtil, una espremedora de taronges, uns altaveus d’ordinador i una base d’endolls.
  • Campanya de recollides de portàtils, ordinadors i mòbils per diferents entitats. Alguns centres educatius com Institut Gallecs (Mollet del Vallès) i l’Institut Thos i Codina (Mataró) van promoure una recollida d’aparells electrònics per fer una donació d’aquests aparells a diferents entitats. Algunes recollides promovien aparells en desús, trencats i no funcionals per donar-los a gestors autoritzats com Andròmines i d’altres recollides promovien aparells en desús però funcionals per diferents iniciatives com Labdoo o Fundació Mona.
  • Projectes de sensibilització ambiental: Centres educatius com l’Institut Escola les Vinyes (Castellbisbal) o l’escola Vedruna Balaguer (Lleida) han preferit enfocar la Iniciativa Reset en la realització de taller per cursos inferiors o altres accions de sensibilització (creació de jocs de taula, participació en una jornada de sensibilització amb pares i professors, etc.)

Exemple d’iniciatives Reset a Escoles 2

Exemple d’iniciatives Reset a Escoles 1
Exemples d’iniciatives Reset a Escoles

Curs escolar 2022/2023

Estem molt contentes dels resultats d’aquesta primera edició i, pel curs que acaba de començar, tenim preparats petits canvis en el material educatiu, el taller presencial i l’acompanyament per la realització de la iniciativa Reset i tenim ja llista d’espera!

Tornem a tenir presència arreu del territori per fomentar un canvi en els centres educatius i els seus entorns. Cal fomentar iniciatives com aquesta per aconseguir un canvi real i disminuir la nostra producció d’aparells elèctrics i electrònics i, alhora, reduir els residus per poder reiniciar el sistema.

Et sumes a formar part de la Generació Reset? Acompanya’ns i reiniciem el sistema plegats!

https://www.generacioreset.cat/ca#participa

Actualitat

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *