La deixalleria de Montcada, més enllà d’un centre de recepció de residus

La deixalleria de Montcada, més enllà d’un centre de recepció de residus

Quan pensem en una deixalleria, pensem en aquella instal·lació pública que té per objectiu oferir a la ciutadania espais adequats per a separar selectivament els residus domiciliaris.

Aquestes instal·lacions s’entenen com a centres de recepció de residus que pel seu volum o perillositat no es poden abocar a la brossa domèstica com, per exemple, els residus especials o els voluminosos.

A les deixalleries o punts verds, els residus són emmagatzemats de forma temporal fins a la seva retirada pels Gestors autoritzats per al seu tractament i reciclatge.

De deixalleries en trobem de diversos tipus depenent de si són fixes (instal·lació estàtica) o mòbils que recorren el territori. En ambdós casos es poden trobar de diferents mides i prestacions, i la combinació de les mateixes permet garantir la proximitat i servei a la ciutadania.

La deixalleria més adequada per a cada municipi depèn principalment de la seva població i densitat demogràfica. La Llei de Règim de Bases Locals de 1985 ja contemplava que, com a competència i servei municipal, els municipis amb una població superior als 5.000 habitants fos obligatori implantar sistemes de recollida selectiva de residus.

Les deixalleries, més enllà d’un centre de recepció de residus

Des de l’administració es vol que el concepte de deixalleria vagi molt més enllà d’aquests centres de recepció i classificació de residus on els particulars van només a llençar els recursos que ja no volen.

Actualment, més d’unes 50 de deixalleries catalanes apliquen mesures de foment de la reutilització, Encara queda molt perquè les deixalleries “convencionals” s’extingeixin, però cal promoure com abans millor la transformació d’aquests centres perquè vagin molt més enllà de la disposició de residus.

L’impuls de la reutilització i preparació a la reutilització a les deixalleries

L’Agència de Residus de Catalunya va elaborar la Guia per al desenvolupament d’activitats de reutilització i preparació per a la reutilització a les deixalleries i altres establiments públics de Catalunya.

Aquesta guia se centra en les activitats vinculades a la preparació per a la reutilització a les deixalleries. Té com a objectiu complir amb el model de gestió de residus que segueix la jerarquia europea i que prioritza la prevenció, inclosa la reutilització i la preparació per a la reutilització, com a estadi superior al reciclatge, la valorització o el tractament finalista dels residus.

Quina activitat de preparació per a la reutilització puc fer en la meva deixalleria?

Per iniciar una activitat de preparació per a la reutilització en una deixalleria cal definir el model d’activitat i tenir en compte els usos i l’espai on es desenvoluparà. L’activitat es podrà fer en la deixalleria o en un espai annexat o no annexat i es podrà utilitzar per fer un espai d’intercanvi, un magatzem, un espai de reparació, una botiga de segona mà o per altres usos.

Espai reutilització deixalleria
Font: Guia per al desenvolupament d’activitats de reutilització i preparació per a la reutilització a les deixalleries i altres establiments públics de Catalunya. Agència de Residus de Catalunya

Abans d’iniciar una activitat de preparació per a la reutilització caldrà doncs seleccionar l’espai i l’ús i, posteriorment, seguir els requisits i les recomanacions, sigui de la guia o d’altres deixalleries que apliquen estratègies similars.

La deixalleria de Montcada i Reixac, pionera en la preparació per la reutilització

L’Ajuntament de Montcada i Reixac va ser pioner en la creació, l’any 2002, d’un espai annex a la deixalleria per dur a terme accions de reutilització, quan encara gairebé ni es parlava d’això i amb prou feines es consolidava el concepte de la recollida selectiva. Aquesta activitat va ser pionera en el sector i, tot i que en aquell moment no n’érem gaire conscients, ha esdevingut un referent en els processos de reutilització per a moltes altres deixalleries, especialment pel que fa als Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE) com podeu consultar aquí o aquí en la seva inaguració.

L’ús prioritari de l’espai de reutilització és una botiga de segona mà, on es troba una gran varietat de productes que han estat preparats per a la seva reutilització, però també s’ha utilitzat com a taller per a realitzar reparacions i com a centre de selecció de roba de segona mà.

L’any 2021 a la botiga de segona mà es va preparar i vendre un total de 33 tones de productes per a la seva reutilització.

Per si voleu venir a visitar la deixalleria i les diferents iniciatives de reutilització que hi duem a terme, l’horari és el següent:

  • De dilluns a dissabtes, de 9 a 14.30 h i de 16 a 18.30 h.
  • Diumenges, de 9 a 14 h.

Us hi esperem!

Medi ambient

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *