Reparació i mineria urbana. Les dues cares de la mateixa moneda.
La reparació de dispositius electrònics i la recuperació de minerals durant la gestió de residus formen les dues cares de la mateixa moneda. Per una banda, allargar la vida d’un dispositiu electrònic fa que generem menys residus. Per altra banda, la mineria urbana, consisteix a recuperar minerals en la gestió de residus i disminuir l’explotació de recursos naturals finits.
Les dades parlen per si soles: anualment, es generen més de 60 milions de tones de residus electrònics al món. D’aquestes, només el 22,3% es recicla adequadament.[1] La resta s’acumula o es processa en condicions precàries. Per això, la mineria urbana i la reparació són estratègies complementàries amb l’objectiu d’allargar la vida dels dispositius o recuperar materials valuosos.

Un model de consum insostenible
Obsolescència programada i percepció de novetat
L’obsolescència programada es va definir formalment per la UE davant la creixent pràctica de la indústria de programar els dispositius electrònics de manera que s’impulsés el seu consum. Aquesta pràctica té greus conseqüències climàtiques i sociopolítiques. Veiem algunes d’elles:
- Escassetat de recursos
Els materials dels aparells electrònics (com el liti, l’or o les terres rares) són limitats i s’extreuen amb un alt cost ambiental.
- Residus electrònics
Quan llencem un mòbil, ordinador o electrodomèstic, sovint no pensem en els recursos que s’hi perden. Només a l’any s’estima que fins a un 7 % del total de plata i or del món es perd als abocadors.
- Impacte ambiental i social
L’extracció de minerals genera desforestació, contaminació i conflictes socials. A més a més, alguns dels residus electrònics que es generen en el nord global acaben en països del Sud Global, afectant les comunitats locals.

Per què és urgent reciclar adequadament els dispositius electrònics?
Segons l’informe del 2024 de l’Observatori Internacional sobre residus electrònics, la relació entre la quantitat de residus generats des del 2010 respecte als residus recollits i reciclats de manera oficial, ha incrementat a un ritme de gairebé 5 vegades més.
Fixem-nos, per exemple, en què una placa de circuit imprès (PCI), conté més or (860 g/tona) que en la mina més concentrada d’or del món (8-10 g/tona). Llegeix més.
Per aquest motiu, és important que, en el cas que decidim que no volem reparar un dispositiu, el portem a una deixalleria perquè es puguin aprofitar aquests materials.
Podem buscar la deixalleria mòbil més a prop nostre en els següents enllaços: a Barcelona i a Catalunya.
La reparació: un acte revolucionari
Resistim-nos al model de consum actual i allarguem la vida útil dels nostres dispositius.
Projectes com Reparadís ajuden les persones a reparar els seus electrodomèstics i dispositius, promovent la cultura de la reutilització. A més de promoure l’economia circular, és un projecte que actua localment, al barri de Sant Andreu, i les persones que hi treballen estan en processos d’inserció sociolaboral. D’aquesta manera, en un sol projecte afavorim el progrés social local a la vegada que disminuïm l’explotació de recursos natural. En definitiva: reduïm residus, estalviem diners i fomentem l’autonomia tecnològica.
Llegeix més sobre el projecte Reparadís, coneix la botiga i com arribar-hi. A la botiga Reparadís, trobarem dispositius recondicionats a bon preu, i a més podem deixar els dispositius vells que ja no volem per reciclar:


Coneixem els nostres drets com a consumidors i consumidores:
Des d’abril del 2024, la Unió Europea va reforçar la normativa que protegeix el ‘dret a reparar’ productes electrònics quan ja hagi caducat la seva data límit de garantia, obligant les empreses a facilitar el següent:
- El fabricant estarà obligat a reparar un producte per un preu i en un temps raonable un cop s’hagi acabat la garantia.
- Accés a peces de recanvi, informació i eines relacionades amb la reparació per a consumidors/es.
- Incentius per a optar per la reparació, com vals i fons.
- Les plataformes en línia ajudaran a consumidors/es a trobar serveis de reparació locals i botigues de béns reacondicionats.
Alguns països, com Alemanya i Àustria, ja ofereixen descomptes per als consumidors que volen arreglar aparells electrònics. A Espanya, els consumidors tenen dret a reparar els seus aparells electrònics fins 10 anys després que finalitzi el període de garantia.
Mineria urbana: Recuperant allò que ja tenim.
Com ja hem vist, la mineria urbana es basa a recuperar recursos dels residus electrònics en lloc d’extreure nous materials. A Andròmines, formem part del projecte d’investigació RECIPLAC amb la UPC, Eurecat i Data Ambient. L’objectiu és, recuperar minerals a través procés biològics, utilitzant uns bioreactors. A més, la mineria urbana redueix fins a un 80% les emissions de CO₂ en comparació amb l’extracció tradicional.
Com funciona?
El principal objectiu del projecte RECIPLAC consisteix en la investigació de noves tecnologies basades en processos biohidrometal·lúrgics i hidrometal·lúrgics, i de les seves rutes, per maximitzar la recuperació dels compostos de major valor afegit presents en els ordinadors.
Aquesta proposta es fonamenta en els principis de l’economia circular i la mineria urbana, i en concret s’investiguen nous processos:
- biohidrometal·lúrgics per a la recuperació del coure metàl·lic i de la resta de metalls de les PCI.
- hidrometal·lurgics per a l’obtenció del pal·ladi de les PCI.
- hidrometal·lúrgics pel reciclatge dels imants dels discs durs en matrius de NdFeB com a precursors d’alta qualitat de nous imants.
- Estudis dels altres components resultants i el seu reciclatge.
Forma part del canvi. Petites accions amb gran impacte:
La propera vegada que un dispositiu falli, t’has plantejat arreglar-lo en comptes de llençar-lo? No totes les reparacions són cares o sense garanties. Suma’t al consum responsable: el suport de les persones és clau a l’hora de poder desenvolupar projectes de futur.
Què podeu fer?
- Porta els aparells electrònics a punts de reciclatge certificats.
- Comprar dispositius de segona mà o recondicionats.
- Donar suport a iniciatives com Reparadís i
Comparteix aquest article i repensem el nostre model de consum.

Medi ambient