Formar per transformar: com la formació obre portes en la transició ecològica.

Formar per transformar: com la formació obre portes en la transició ecològica.

Formar per transformar

Vivim un moment de canvi profund, que ens interpel·la com a societat. La crisi climàtica, l’esgotament de recursos i les desigualtats creixents exigeixen més que petits ajustos: demanen una transformació sistèmica per assolir una transició ecològica.

En aquest context, la transició ecològica no és només una obligació ambiental. És una oportunitat per redefinir les bases del nostre progrés. Però aquesta transformació no serà real si no és justa, inclusiva i participativa.

A Andròmines, creiem amb fermesa que la formació és la clau que obre aquesta porta cap al futur. No es tracta només d’adquirir habilitats tècniques; es tracta de construir ponts entre les persones, el territori i les oportunitats reals que sorgeixen en aquest nou paradigma.

La transició ecològica: un repte col·lectiu amb rostre humà

El canvi climàtic ja no és una amenaça abstracta. Les onades de calor, les inundacions o la pèrdua de biodiversitat ens recorden que el nostre model productiu ha arribat als seus límits.

Però també hi ha esperança. Segons la Comissió Europea, el sector verd podria generar un milió de llocs de treball a Europa abans del 2030.

Aquest potencial només es concretarà si:

  • Garantim formació verda accessible, especialment per a col·lectius en situació de vulnerabilitat.
  • Promovem la inclusió sociolaboral de persones migrades, joves i persones desocupades de llarga durada.
  • Apostem per la innovació social, mitjançant projectes que combinin sostenibilitat, arrelament i justícia social.

El marc europeu GreenComp defineix les competències en sostenibilitat com a essencials en qualsevol itinerari formatiu. Pensament crític, col·laboració, empatia ecològica: cal formar per activar-les. A conseqüència, sorgeixen sectors emergents d’ocupació.

Programes com Greenjobslab  ho demostren amb dades: la capacitació ambiental genera inserció sociolaboral i transforma territoris.

Alguns programes d’inserció sociolaboral amb formacions verdes, mostren que  més del 50% dels seus participants troben feina en economia circular. Per exemple, és el cas del programa Impulsa Empleo Verde.

Gràfic pel bloc d'Andròmines que explica les diferentes oportunitats laborals per a la transició ecològica.

Sectors clau: quan la formació es troba amb el futur

Des d’Andròmines, veiem com la transició ecològica obre camins reals cap a noves oportunitats laborals en diversos sectors i, és per aquest motiu, que portarem a terme uns cursos per a persones en situació d’atur, per tal de millorar la seva ocupabilitat i que puguin integrar-se dins d’aquests sectors. Us els expliquem a continuació:

 Economia circular i gestió de residus:

El compostatge comunitari, per exemple, no només redueix l’impacte ambiental: crea ocupació en escoles, serveis municipals i iniciatives veïnals gràcies a l’aprofitament i la gestió de residus.

A Andròmines formem en tècniques per gestionar la fracció orgànica, fomentar la sensibilització i activar comunitats.

Mobilitat sostenible

La reparació de bicicletes i vehicles de mobilitat personal és avui una necessitat urbana. Calen professionals formats que coneguin la tecnologia, la normativa i que tinguin sensibilitat ambiental.

Oferim itineraris que capaciten per a tallers, empreses de sharing i serveis municipals.

Upcycling i disseny sostenible

El reciclatge creatiu (upcycling) de plàstics i mobles és molt més que una moda. És una forma d’activar la creativitat, la responsabilitat i la innovació.

Aquests oficis atrauen perfils molt diversos que comparteixen un objectiu: donar valor a què semblava obsolet.

Més informació sobre aquestes formacions: Descobreix els nostres cursos.

El model Andròmines: formació amb arrels i impacte

Els nostres programes es basen en quatre pilars fonamentals:

  • Aprenentatge pràctic i actiu

Metodologies com l’Aprenentatge Basat en Jocs, la realitat virtual i els projectes reals fan que els continguts siguin aplicables i rellevants.

 

  • Inclusió i accessibilitat

Els nostres cursos són gratuïts i dissenyats per a persones que sovint no tenen accés a la formació reglada. Amb acompanyament personalitzat, suport emocional i orientació continuada.

 

  • Perspectiva de gènere i equitat

Incorporem continguts i dinàmiques que trenquen estereotips de gènere, promouen la diversitat i afavoreixen la participació de totes les persones, independentment del seu origen, identitat o situació social.

 

  • Connexió amb el territori

Treballem de manera coordinada amb empreses, administracions públiques i entitats socials. No fem formació desconnectada del món: generem itineraris alineats amb les necessitats del territori.

Persones al centre: formació que transforma

Més enllà de la inserció laboral, la formació pot suposar un punt d’inflexió vital. Un espai de reconeixement, de possibilitat i de futur.

En aquest sentit, la metodologia que es fa servir és la clau de l’èxit. Estudis com el de la Universitat Francisco de Vitoria indiquen que metodologies basades en el joc, per exemple, milloren la retenció dels coneixements i augmenten la motivació.

Persones migrades: reconèixer capacitats, trencar barreres

És habitual que les persones en procés migratori tinguin gran dificultat per homologar títols acadèmics. Ho dificulten els murs burocràtics, lingüístics i culturals, donant com a resultat que sigui un repte inserir-se en alguns sectors d’ocupació.

A Andròmines:

  • Valorem les competències prèvies, encara que no estiguin certificades.
  • Oferim formacions adaptades lingüísticament i culturalment.
  • Facilitem pràctiques reals en empreses compromeses, com les que participen en programes com Incorpora o Làbora.

Joves: activar talent i vocació

Per a joves que no han trobat el seu camí en el sistema educatiu tradicional, la formació ambiental i pràctica pot ser una via per despertar vocacions i descobrir competències.

Per exemple, la reparació de bicicletes elèctriques ofereix a les persones joves una oportunitat per adquirir habilitats tècniques útils mentre contribueixen a la mobilitat sostenible. Aprendre a reparar aquests vehicles els motiva perquè combina tecnologia, ecologia i sortides laborals reals. A més, fomenta l’autonomia i la creativitat en la resolució de problemes mecànics i electrònics.

Iniciatives com Green Jobs for Youth de l’OIT  reforcen aquesta idea: la formació verda com a eina per empoderar una nova generació.

Persones desocupades de llarga durada: recuperar el vincle

Quan la desocupació es perllonga, les conseqüències d’aquesta situació pot arribar a afectar en diferents àmbits de la vida de la persona: social, relacional, d’habitatge, econòmic, psicològic, de salut, educatiu, laboral, cultural i fins i tot aquell vinculat a la justícia i el dret a la ciutadania (amb situacions administratives irregulars sobrevingudes o l’accés a determinades institucions).

A Andròmines volem oferir una atenció integral: combinem formació tècnica amb acompanyament emocional i pràctiques en entorns reals.

Empreses i administracions: aliances que generen oportunitats, teixeixen territori i lideren el canvi.

Una formació de qualitat no pot existir en un buit. La transició ecològica no es pot desvincular de la justícia social. Si volem un futur més sostenible, aquest ha de ser també més equitatiu, participatiu i humà.

A Andròmines, creiem que la formació és el motor que pot fer-ho possible. No només perquè capacita, sinó perquè fa que les persones tornin a connectar amb el seu entorn i amb elles mateixes.

Si ets una empresa amb compromís: Informa’t de com col·laborar (enllaç). Col·laborar amb Andròmines permet:

  • Incorporar persones formades, motivades i amb valors.
  • Complir objectius de Responsabilitat Social Corporativa (RSC).
  • Donar resposta a reptes de sostenibilitat amb solucions locals.
  • Participar en projectes innovadors i amb impacte.

Si formes part d’una administració: Consulta els nostres serveis (enllaç). La col·laboració institucional fa que la formació deixi de ser una política aïllada i passi a ser una estratègia compartida. Amb les administracions locals:

  • Desenvolupem projectes d’economia circular, com la gestió descentralitzada de residus.
  • Implementem itineraris formatius lligats a polítiques actives d’ocupació.
  • Acompanyem processos participatius i d’arrelament comunitari.

La transformació ja ha començat. Formem-nos per formar-ne part.

Acció social

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *