L’ampolla lluminosa

La tecnologia està fent grans avanços en l’obtenció de materials ecològics o reciclats i l’obtenció d’energies renovables, moltes vegades aquestes dues temàtiques van relacionades dins d’un mateix objecte. L’aplicació d’aquestes te una vital importància en la vida quotidiana tot i que moltes vegades no ens n’adonem. Amb una mica d’observació, un mateix pot observar com any rere any hi ha més plaques solars instal·lades a les teulades, la flota de vehicles varia passant al sistema híbrid o elèctric, a les gasolineres es pot trobar biodièsel, les bombetes incandescents són substituïdes per les de baix consum, les cases implementen materials ecològics i aïllants per les parets, etc. Peró aquesta tasca no la fan únicament les empreses del sector, també hi ha persones anònimes conscienciades i interessades en aconseguir crear aparells i estris que facin més rentables l’obtenció de les noves tecnologies al ciutadà sense recursos econòmics. La varietat i imaginació d’aquestes persones està demostrant com amb una mica d’interès i constància, un mateix pot construir-se un sistema de plaques solars tèrmiques per escalfar l’aigua sanitària (1), o un aerogenerador elèctric(2). També hi ha idees interessants i simples com la bombeta solar (3), consisteix en una ampolla de plàstic plena d’aigua i lleixiu que es col·loca en un forat del sostre i per mitja de la refracció lumínica permet mantenir una habitació il·luminada durant el dia sense cap cost energètic, excepte el de la construcció. Aquesta iniciativa s’està aplicant de manera masia a Filipines, on les persones amb un poder adquisitiu baix o nul viuen en barraques de planxes de ferro que estan a les fosques i el govern ha desenvolupat el projecte d’instal·lar aquesta ampolla lumínica de manera que millori la qualitat de vida de tots els filipins/es. Us animem a buscar indicis d’instal·lacions caseres per millorar l’eficiència energètica, segur que teniu algun exemple més aprop del que us imagineu.

Andròmines

1.blog.hemmings.com/index.php/2007/04/26/almost-free-garage-heat-just-drink-a-lot-of-soda/

2.notasdeuntecnologo.blogspot.com/2010/09/como-crear-un-aerogenerador-casero-con.html

3.isanglitrongliwanag.org/

Acció social Medi ambient

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà.