Per Sant Jordi fem relats digitals. Vols acompanyar-nos?

Per Sant Jordi fem relats digitals. Vols acompanyar-nos?

La preparació de Sant Jordi als Centres Penitenciaris comença molt d’hora, és una data molt especial i no es deixa a l’atzar el que es farà. En concret al CP Lledoners ja a principis del mes de febrer es comença a plantejar als interns dels diferents tallers que fem al Punt Òmnia del Centre Penitenciari de Lledoners, la possibilitat de participar activament a la diada de Sant Jordi, escrivint algun relat curt de temàtica oberta, per poder aconseguir crear una narrativa digital. Per Sant Jordi fem relats digitals! 🙂
En un primer moment plantejar una activitat sense tenir tancats i decidits tots els aspectes d’aquesta els hi costa una mica, ja que dins d’un centre penitenciari, tot acostuma a estar programat i pautat i al final les persones internes s’hi acostumen.

A l’Òmnia de Lledoners fem primer 3-4 sessions en grups reduïts, plantejant quins temes es podrien tractar, veient exemples d’anys anteriors, ajudant a organitzar el treball, i quin ordre han de seguir perquè cadascú pugui anar avançant en la creació de la seva història. Durant aquesta primera fase han d’aprendre a organitzar la informació i estructurar la història, per poder redactar la història i pensar quin format es triarà per obtenir el resultat final.

A escala personal aconseguirem fomentar la presa de decisions i el treball col·laboratiu entre els participants.

Un cop ja han redactat un primer esborrany de la seva història, ja comencem la segona part que consisteix a treballar la part del disseny amb els gràfics que hauran de tenir els relats. Amb això hauran de crear un petit guió il·lustrat per organitzar totes les imatges i clips de vídeo. Abans de començar a gravar, s’ajuda a fer una revisió per aconseguir que siguin els mateixos participants els que vegin tots els aspectes que es podrien millorar. També es parla sobre la importància que té el to de veu en el moment que es faci la gravació.

Amb tot aquest procés es treballen molts aspectes de l’alfabetització digital, ja que hauran de treballar amb l’editor de text, d’àudio, d’imatges i de vídeo.
El resum de la creació d’un relat digital és el següent:

1. Pensar la història que es podria explicar i quins detalls són importants i cal destacar.
2. Compartir la idea i amb l’ajuda del dinamitzador i d’altres participants, veure quins aspectes s’haurien de modificar i es podrien millorar.
3. Fer el guió de la història pensant quines imatges i vídeos hauria de tenir i l’ordre d’aquests. (Com l’storyboard d’un curtmetratge)
4. Buscar les imatges i vídeos Creative Commons a les webs temàtiques accessibles dins del centre penitenciari, i organitzar-les segons el guió.
5. Fer la gravació de l’àudio de la història.
6. Fer el muntatge de tot el material multimèdia i afegir les transicions i efectes que els interns vulguin posar.
7. Compartir el resultat amb la resta de participants i fer una valoració de cadascun dels relats.
8. Enviar i publicar al bloc del projecte Alfadigital
9. Publicar i compartir a les ciberaules (aules d’informàtica del centre penitenciari) de tots els mòduls.

Tot plegat sembla molt complicat de fer dins del centre penitenciari, però és una activitat molt engrescadora i enriquidora pels participants i pels que els acompanyem!!!  No us perdeu la propera entrada que veure els resultats al CP Brians II

Si voleu saber més del programa Alfadigital

Actualitat

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *