Internet ens ha obert un món de possibilitats als Centres Penitenciaris

Internet ens ha obert un món de possibilitats als Centres Penitenciaris

XI Cicle TIC i Presó: L’impacte de les TIC com a eines educatives i de comunicació als centres penitenciaris. Innovacions digitals durant la pandèmia.

Emprenem les Jornades TIC i Presó 2021 amb la presentació del projecte SEMELI i donant a conèixer totes les novetats que s’estan implementant en els diferents centres penitenciaris catalans en el marc de les noves tecnologies.

La presentació de Núria Clèries, directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) i d’ Amand Calderó, secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima (SMPRAV), ens ha permès reflexionar sobre la importància del treball en xarxa i el paper clau de les TIC com a eines de reinserció de les persones que estan privades de llibertat i que, majoritàriament, estan en risc d’exclusió social.

Posteriorment hem pogut conèixer de primera mà les experiències viscudes pels interns i internes amb les videoconferències, gràcies a les quals han pogut ser més a prop de les seves famílies en un moment de pandèmia molt complicat: “amb les videoconferències puc transmetre els sentiments als meus familiars de forma més directe” o “les connexions TIC ja existien abans de la pandèmia, però, per sort, ara les tenim més a l’abast i ens permeten viure experiències molt enriquidores”.

Una interna ens explica també que la seva família viu molt lluny i no pot fer vis a vis. Per a ella realitzar videoconferències és molt millor que fer trucades; des que les pot fer veu la seva mare amb millor cara. Testimonis com aquests són els que humanitzen les TIC i, a més, ens apropen a la realitat que es viu en els centres.

Han explicat les seves experiències des del CP Dones, CP Joves, CP Brians 1 i CP Lledoners donant veu a com es veu des de dins el paper de les TIC i quins són els principals reptes per a que es pugui implementar millor: la millora dels equips en alguns centres, però també la connectivitat. També s’ha destacat de nou com les TIC milloren el treball en xarxa i que activitats d’Andròmines o de la Fundació Surt no haguessin estat possibles sense aquesta aposta decidida per les TIC.

Per tancar aquest bloc de debat ens quedem amb la reflexió de Julio Zino, responsable de Nous projectes i programes transversals de la SMPRAV, quan exposa que la pandèmia ha provocat moltes conseqüències negatives però també ens hem de quedar de les positives.

En el segon bloc de debat s’ha presentat el projecte SEMELI (Socially Excluded youth of MEdia LIteracy), que té per objectiu desenvolupar i implementar pràctiques innovadores per fomentar l’educació inclusiva en l’àmbit de les TIC entre interns i internes joves (18-35 anys). Aquest projecte contempla la col·laboració de 7 entitats de 4 països diferents i s’implementarà amb la col·laboració de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del Dep. De Justícia.

En el marc d’aquest projecte es duran a terme accions de Robòtica i Realitat Virtual amb joves de diferents centres i de les quals podeu veure’n un tastet en els següents enllaços:

Realitat Virtual:

Robòtica:

I per últim, heu de saber que ja estem treballant en les properes jornades de Tic i Presó que tindran lloc el proper més de juny. Us hi esperem!

Imatge de la presentació de la Jornada

Acció social Actualitat

2 comments

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *