Preservar l’aigua: petits canvis que marquen la diferència
La sequera és un fenomen preocupant que afecta diverses regions del món. Cada any, la lluita contra la Desertificació i la Sequera s’intensifica, la qual cosa ens convida a reflexionar sobre la importància de preservar i utilitzar de manera responsable els recursos hídrics. Explorarem algunes accions clau per a combatre la sequera i garantir un ús eficient de l’aigua.
És fonamental prendre consciència de l’ús que fem de l’aigua i prendre mesures per a estalviar-la. Petits canvis com tancar l’aixeta mentre ens rentem les dents, fer servir l’aigua de la dutxa per a regar les plantes o instal·lar dispositius que permetin la reutilització de l’aigua poden marcar la diferència. A més, hem de promoure la cultura del reciclatge i la reutilització, la qual cosa contribueix a reduir l’impacte dels residus en el medi ambient.
Resulta sorprenent saber que l’aigua és un recurs fonamental en la fabricació de materials plàstics, aparells electrònics, tèxtils, aliments i molts altres productes que consumim diàriament. En Andròmines, com a gestors de residus, comprenem la importància d’entendre l’impacte que això té en els nostres recursos hídrics i la necessitat de prendre accions responsables.
El nostre suport en la lluita contra la Desertificació i la Sequera.
La lluita contra la Desertificació i la Sequera és un desafiament que requereix el compromís i la participació de tots. Cadascun de nosaltres pot marcar la diferència en adoptar hàbits responsables en el nostre consum d’aigua.
En explorar dades reals, podem comprendre l’impacte que les nostres accions tenen en l’ús de l’aigua:
- La producció d’1 ampolla de plàstic d’1 litre requereix aproximadament 2 litres d’aigua. En Andròmines, estem compromesos amb el nostre projecte «Preciós Plàstic» per a reutilitzar el plàstic.
- La fabricació d’aparells electrònics també implica un consum significatiu d’aigua, des de l’extracció de minerals fins a la producció i l’assemblatge. Amb el nostre projecte «Reparadís», reparem i reutilitzem tant ordinadors com mòbils per a donar-los una segona vida útil. En el 2022 aconseguim reutilitzar 27,25 tones de RAEE, si considerem que per la fabricació d’un quilogram de RAEE es gasta una mitjana de 2.250 litres d’aigua, podem fer un càlcul aproximat que s’ha estalviat 61.312,5 litres d’aigua, gràcies a la nostra gestió de reutilització.
- La indústria tèxtil és una altra gran consumidora d’aigua. S’estima que es necessiten al voltant de 15.000 litres d’aigua per a produir 1 quilogram de cotó. En Andròmines, promovem la venda de roba de segona mà a través de la nostra botiga a Montcada i Reixac. La xifra aquí és abismal, en el 2022 obtenim reutilitzar 28 tones de roba, mobles i altres objectes, podem calcular que aproximadament s’estalvien 420.000.000 litres d’aigua.
- Fins i tot la producció d’aliments té un impacte hídric significatiu. S’estima que es necessiten aproximadament 70 litres d’aigua per a produir una sola poma. En Andròmines, implementem el nostre projecte «Malbaratament Alimentari» per a evitar el desaprofitament d’aliments que encara són aprofitables. En el 2022 hem obtingut recuperar 9,3 tones d’aquests aliments.
Aquests exemples ens mostren com les nostres accions poden marcar la diferència en la conservació i l’ús responsable de l’aigua.
Com a consumidors, tenim el poder de generar també un canvi positiu. Algunes accions que podem realitzar:
Per a reduir el consum d’aigua en les nostres llars, podem implementar les següents mesures:
- Utilitzar aixetes i dutxes de baix flux per a reduir el cabal d’aigua utilitzat sense comprometre la funcionalitat. A més, és important reparar qualsevol fugida d’aigua de manera immediata.
- Adoptar un ús conscient de l’aigua en rentar plats, roba o en regar les plantes. Podem assegurar-nos de no deixar les aixetes obertes innecessàriament i ajustar el flux segons sigui necessari.
- Una excel·lent opció és captar i emmagatzemar aigua de pluja. Podem instal·lar sistemes de recol·lecció d’aigua de pluja en la nostra llar per a aprofitar aquest recurs natural en tasques no potables, com el reg de jardins.
- Practicar hàbits senzills com tancar l’aixeta mentre ens raspallem les dents o rentem les mans pot marcar una diferència significativa en la reducció del consum d’aigua.
- Fer servir la rentadora i el rentavaixella a la seva capacitat màxima per a optimitzar la seva eficiència i reduir la quantitat de cicles de rentada necessaris.
- Reutilitzar l’aigua de la dutxa per a regar les plantes o per a tasques de neteja. A més, tenir plantes autòctones i resistents a la sequera al nostre jardí ens ajudarà a reduir encara més el consum d’aigua.
Accions generals que podem dur a terme contra la lluita de la desertificació i la sequera.
- Educació i sensibilització: Compartir informació sobre la importància de la sequera i l’ús eficient de l’aigua amb els nostres familiars, amics i comunitat. Participar en campanyes de conscienciació i promoure l’adopció de pràctiques sostenibles en el nostre entorn.
- Polítiques de gestió de l’aigua: Donar suport a iniciatives i polítiques que promoguin la gestió sostenible de l’aigua. Això inclou la implementació de sistemes de reg eficients en l’agricultura i el control de fugides en les xarxes de distribució d’aigua.
- Infraestructures i tecnologies avançades: Invertir en infraestructures i tecnologies que millorin l’eficiència en l’ús de l’aigua. Exemples d’això són els sistemes de reg per degoteig, els sensors d’humitat del sòl i els mesuradors intel·ligents.
- Agricultura sostenible: Fomentar pràctiques agrícoles sostenibles, com la rotació de cultius, l’ús d’abonaments orgànics i tècniques de conservació del sòl que redueixin la necessitat de reg i minimitzin l’erosió.
- Reciclar i reutilitzar el plàstic i els dispositius electrònics per a reduir la demanda de nous recursos.Fer costat a empreses i agricultors que practiquin la gestió responsable de l’aigua i la producció sostenible d’aliments.
Recordem que cada gota compta!
Actualitat