Greenwashing: Com identificar-lo i evitar-lo?

Greenwashing: Com identificar-lo i evitar-lo?

Greenwashing: Com identificar-lo i evitar-lo?. El greenwashing és una pràctica comercial que consisteix a fer afirmacions falses o enganyoses sobre la sostenibilitat d’un producte o servei. Aquesta pràctica és cada vegada més comun.

A Andròmines, creiem que el consum responsable és essencial per a la protecció del medi ambient. Per això, ens comprometem a oferir productes i serveis que siguin realment sostenibles, i a informar amb transparència als nostres clients sobre les nostres pràctiques i impacte ambiental.

Què és el greenwashing?

Com hem comentat el greenwashing és una estratègia de màrqueting que consisteix a fer que un producte o servei sembli més sostenible del que realment és. Això es pot fer mitjançant afirmacions enganyoses sobre els materials, el procés de fabricació o els beneficis ambientals del producte.

Per què és important lluitar contra el greenwashing?

El greenwashing és un problema important perquè pot fer que les persones consumidores prenguin decisions de compra errònies. Quan les consumidores creiem que un producte és sostenible, podem estar disposades a pagar un preu més alt per a ell. Això pot animar a les empreses a continuar utilitzant pràctiques sostenibles només de cara a la galeria, sense realment invertir en la sostenibilitat.

Com podem detectar el greenwashing?

Hi ha diverses maneres de detectar el greenwashing. Una de les més senzilles és estar atentes a les afirmacions generals que no estan sostingudes per dades concretes. Per exemple, una afirmació com “aquest producte és ecològic” no és molt informativa. Per contra, una afirmació com “aquest producte està fet amb materials reciclats en un 50%” és més específica i fiable.

Una altra manera de detectar el greenwashing és investigar les pràctiques de l’empresa. Si una empresa no publica informació sobre els seus impactes ambientals, és probable que estigui ocultant alguna cosa.

Com podem evitar caure en el greenwashing?

A continuació, es mostren alguns consells per evitar caure en el greenwashing:

 • Fes la teva pròpia investigació. No et limitis a les afirmacions de l’empresa. Busca informació independent sobre els productes i serveis que t’interessin.
 • Sospita de les afirmacions generals. Les afirmacions com “aquest producte és ecològic” o “aquest producte és sostenible” solen ser poc informatives.
 • Busca informació sobre els impactes ambientals de l’empresa. Si una empresa no publica informació sobre els seus impactes ambientals, és probable que estigui ocultant alguna cosa.

Andròmines, compromeses amb la sostenibilitat

A Andròmines, estem compromeses amb la sostenibilitat i volem que els nostres clients puguin prendre decisions de compra responsables. oferir productes i serveis realment sostenibles.Per això, ens comprometem a:

 • Oferim productes i serveis realment sostenibles.
 • Ser transparents sobre les nostres pràctiques i impacte ambiental. Publiquem informació completa sobre els materials, el procés de reutilització/reciclatge i els beneficis ambientals dels nostres productes i serveis.
 • Utilitzar materials i processos de fabricació-reparació sostenibles. Treballem amb un teixit d’empreses i particulars que comparteixen el nostre compromís amb la sostenibilitat.
 • Promovem la reparació i la reutilització. Els nostres productes estan revisats i tenen en compte la durabilitat i en tot cas ser fàcils de reparar. Allò que no es pot reutilitzar és desballestat per tenir en compte el seu reciclatge més extens, o utlitzat per altres funcions diferents a les originals.
 • publiquem informació completa sobre els nostres productes i serveis, utilitzem materials i processos de fabricació sostenibles, i promourem la reparació i la reutilització.

Europa i la seva nova directiva sobre el greenwahing

Amb la nova Directiva Europea que prohibeix el greenwashing, les persones consumidores europees tenim una eina més per prendre decisions de compra més responsables. No obstant això, és important seguir sent crítics amb les afirmacions de les empreses.

A Andròmines, t’animem que segueixis aquests consells per evitar caure en el greenwashing:

 • Fes la teva pròpia investigació.
 • Sospita de les afirmacions generals.
 • Busca informació sobre els impactes ambientals de l’empresa.

Juntes, podem contribuir a un món més sostenible

El consum responsable és una de les principals eines que tenim per protegir el medi ambient. Quan comprem productes i serveis sostenibles, estem contribuint a reduir la nostra petjada ambiental.

El greenwashing és un obstacle per al consum responsable. Quan les empreses fan afirmacions enganyoses sobre els seus productes o serveis, poden fer que els consumidors prenguin decisions de compra errònies.

La nova Directiva Europea que prohibeix el greenwashing és un pas important per a la protecció dels consumidors. No obstant això, és important seguir sent crítics amb les afirmacions de les empreses.

T’animem que segueixis aquests consells per evitar caure en el greenwashing:

 • Fes la teva pròpia investigació. No et limitis a les afirmacions de l’empresa. Busca informació independent sobre els productes i serveis que t’interessin.
 • Sospita de les afirmacions generals. Les afirmacions com “aquest producte és ecològic” o “aquest producte és sostenible” solen ser poc informatives.
 • Busca informació sobre els impactes ambientals de l’empresa. Si una empresa no publica informació sobre els seus impactes ambientals, és probable que estigui ocultant alguna cosa.

Juntes, podem contribuir a un món més sostenible.

Algunes idees per a la teva pròpia investigació:

Llegeix les etiquetes dels productes. Busca informació sobre els materials, el procés de fabricació i les característiques sostenibles dels productes.

Consulta webs i revistes independents. Hi ha moltes organitzacions que s’especialitzen en la investigació de productes i serveis sostenibles.

Pregunta als teus amics i familiars. Si tenen experiència amb un producte o servei, poden compartir-la amb tu.

Algunes preguntes que pots fer-te:

 • Quins materials s’utilitzen per fabricar el producte?
 • Com es fabriquen els productes?
 • Quines són les característiques sostenibles del producte?
 • Quin és l’impacte ambiental del producte?

Vols saber més sobre el greenwashing? Aquí tens alguns recursos:

La pàgina web de l’Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) té informació sobre el greenwashing i la nova Directiva Europea.

La pàgina web de la (OCU) també té informació sobre el greenwashing i com detectar-lo.

La pàgina web de l’Barcelona sostenible ofereix recursos per ajudar els consumidors a prendre decisions de compra responsables.

Amb una mica de cura i informació, pots evitar caure en el greenwashing i contribuir a un món més sostenible.

Recorda!!!

El greenwashing és un problema important que pot fer que les consumidores prenguem decisions de compra errònies. A Andròmines, i moltes entitats arreu de l’estat membres d’Aeress, estem compromeses a lluitar contra el greenwashing i a oferir productes i serveis realment sostenibles.

 #greenwashing  #nogreenwashing  #stopgreenwashing  

Sensibilització ambiental

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *