Èxit de la Fira Activa’t on s’han mostrat les activitats i bones pràctiques en l’execució penal a Catalunya

Èxit de la Fira Activa’t on s’han mostrat les activitats i bones pràctiques en l’execució penal a Catalunya

Aquest 20 i 22 de febrer de 2019 s’ha celebrat la Fira Activa’t al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada ubicat a Barcelona. El conjunt d’activitats, tallers i ofertes s’han rebut amb molta bona acollida per part dels visitants i professionals. En especial, cal destacar les activitats relacionades amb les TIC als centres penitenciaris, la realitat virtual en aquests espais, la creació de relats digitals en vídeo o el dMagazine.

El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada va acollir molta gent entre professionals de l’àmbit i els operadors jurídics, socials, acadèmics i del món de la comunicació implicats en el sistema penal. També van participar alguns interns que van venir a través de sortides programades. Les activitats que es van realitzar tenien les finalitats de solidaritat, millora personal, perspectiva de gènere, tecnologies de la informació i la comunicació; i millora de la convivència. Es van realitzar tallers participatius, píndoles informatives, exposicions o paradetes estables, conferències i un espai de speaker’s corner. Ha estat una mostra de les activitats dels serveis penitenciaris, de mesures penals alternatives, de justícia juvenil i també d’atenció a les víctimes del delicte.

Els visitants van poder trobar activitats de tota mena que es realitzen habitualment als centres penitenciaris de Catalunya, als centres educatius, entitats de medi obert, unitats d’atenció a la víctima i serveis col·laboradors del Departament de Justícia. Alguna de les activitats destacables van ser la de gamificació, la sensibilització amb víctimes de delictes de trànsit, activitats d’hort, un taller de reciclatge de residus, mediació penitenciària, programa d’intervenció en drogodependències, exposició peces artístiques dels tallers als centres penitenciaris. Així mateix, també hi havia activitats més pensades per a la justícia juvenil com el teatre amb valors, el circ social, l’activitat de música rap, el taller d’hostaleria o la perspectiva de gènere a través de la sexualitat. A més, es van presentar els serveis relacionats amb la reparació i atenció a la víctima. La Fira Activa’t ha acabat, aquest divendres, amb la conferència de Begoña Román Maestre sobre “Bones pràctiques: que són i com arribar-hi

A l’aula 5 es van poder mostrar, durant els dos dies, la implantació de les TIC als centres penitenciaris. Es va fer una simulació d’aula amb equipaments i materials informàtics que es tenen als centres penitenciaris amb el material d’Andròmines. I es van reproduir les condicions de tal com estan; per exemple el nivell dels filtres per l’accés a Internet i el foment del programari lliure.

Els dinamitzadors d’Andròmines van participar en diferents activitats que es van dur a terme durant el dimecres.

Una de les activitats que s’ha fet conjuntament amb educadors dels centres va ser crear relats digitals en vídeo generats a partir de fotografies, àudio i música, més tard els professionals i els interns faran l’edició i el resultat es podrà consultar a https://espaitic.wordpress.com/.

El dimecres a la tarda va ser també el moment de la presentació de les eines de realitat virtual dins dels centres penitenciaris. Aquesta és una experiència pilot i existeix la voluntat d’anar ampliant progressivament aquesta proposta a altres centres penitenciaris del país.

Finalment, també es va presentar el dMagaZine, una activitat participativa en la qual durant la Fira es van generar continguts com entrevistes i d’altres àudios que posteriorment s’estructuren en seccions. Habitualment en diversos centres es creen dMagaZines regularment i estan penjats a Internet dins del Programa AlfaDigital.

L’Associació Social Andròmines treballa, des de ja fa anys, dins de diversos centres penitenciaris impulsant l’ús i l’aprenentatge de les TIC per part dels interns. I aquesta feina va ser reflectida aquests dos dies dins de la Fira Activa’t.

Sergi Vázquez

Dinamitzador de Puig de les Basses a Figueres.

Actualitat

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *