Reduir el malbaratament alimentari: solucions econòmiques, socials i ambientals

Reduir el malbaratament alimentari: solucions econòmiques, socials i ambientals

El malbaratament alimentari és un problema global amb conseqüències econòmiques, socials i ambientals, i la seva reducció és essencial per promoure la sostenibilitat i la inserció sociolaboral. Un dels problemes més urgents i innecessaris del nostre temps. Cada any, es llencen tones d’aliments aptes per al consum, mentre milions de persones pateixen fam i inseguretat alimentària. Aquest problema no només té conseqüències ambientals, sinó que també està profundament lligat a les qüestions socials i econòmiques, incloent la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables.

En aquest article, explorarem la problemàtica del malbaratament alimentari, les seves conseqüències, i com la lluita contra aquest fenomen pot servir com una eina poderosa per a la inserció sociolaboral. També farem una menció a les iniciatives d’Andròmines, una organització dedicada a la integració de persones en situació d’exclusió a través de la formació i el treball, així com la protecció del medi ambient.

La magnitud del malbaratament alimentari

Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura), aproximadament un terç dels aliments produïts per al consum humà es perd o es malbarata a nivell mundial cada any. Això suposa aproximadament 1.3 mil milions de tones d’aliments. Aquesta pèrdua no només representa una despesa econòmica enorme, sinó que també té un impacte significatiu en el medi ambient, contribuint a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i a la utilització innecessària de recursos com l’aigua i la terra.

Causes del malbaratament alimentari

El malbaratament alimentari pot ocórrer en diverses fases de la cadena de subministrament d’aliments, des de la producció i la post-collita fins a la distribució, la venda al detall i el consum final. Les causes poden incloure:

  • Deficiències en la collita i el processament: Males pràctiques de collita, transport i emmagatzematge inadequats.
  • Estàndards estètics: Rebuig d’aliments per motius estètics, com la mida, la forma o el color.
  • Sobres al detall i al consumidor: Sobreproducció, dates de caducitat confuses i la manca de planificació en el consum.

Conseqüències del malbaratament alimentari

Les conseqüències del malbaratament alimentari són múltiples i afecten diverses àrees de la nostra societat:

  • Ambientals: L’impacte ambiental és enorme, amb una gran quantitat d’aliments llençats que acaben en abocadors, produint gas metà, un potent gas d’efecte hivernacle. A més, es malgasten els recursos utilitzats per produir aquests aliments, com l’aigua i la terra.
  • Econòmiques: La pèrdua econòmica associada al malbaratament alimentari és significativa. Els costos de producció, transport i emmagatzematge d’aquests aliments es malgasten, i això repercuteix en tota la cadena de subministrament.
  • Socials: Mentre que milions de persones al món pateixen fam i inseguretat alimentària, el malbaratament alimentari suposa una injustícia greu. Redistribuir aquests aliments podria ajudar a reduir la fam i millorar la nutrició global.

Inserció sociolaboral i malbaratament alimentari

La inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables és un repte crucial que requereix solucions innovadores i inclusives. Andròmines treballa en aquesta direcció, oferint oportunitats d’integració a persones en situació d’exclusió mitjançant la formació, el treball i la creació d’espais que promouen la dignitat i l’autonomia. Una de les àrees clau on es pot fer una diferència significativa és en la lluita contra el malbaratament alimentari.

Projecte Dignitat de SOBRES

El projecte “Dignitat de SOBRES” d’Andròmines exemplifica com la lluita contra el malbaratament alimentari pot estar directament lligada a la inserció sociolaboral. Aquest projecte es centra en la sensibilització i l’apoderament de les persones en situació de pobresa per prevenir el malbaratament alimentari i dignificar els aliments recuperats.

Objectius del projecte

  1. Sensibilitzar sobre el malbaratament alimentari: Educar les persones sobre la importància de no llençar aliments i mostrar com els aliments recuperats poden ser una opció digna de consum.
  2. Apoderament dels participants: A través de tallers i formació, es capaciten els participants perquè adquireixin habilitats i coneixements que els permetin participar activament en la cadena d’aprofitament d’aliments.
  3. Creació de sinèrgies: Treballar en col·laboració amb empreses del sector serveis per recollir excedents alimentaris i distribuir-los entre les famílies en situació de vulnerabilitat.

Activitats del projecte

El projecte inclou diverses activitats per aconseguir els seus objectius:

  • Campanya de sensibilització: Creació i execució d’una campanya per conscienciar sobre el malbaratament alimentari.
  • Tallers de sensibilització i sobirania alimentària: Sessions educatives per a les persones receptores d’aliments, així com per a l’equip tècnic i els voluntaris d’Andròmines.
  • Tallers de cuina: Sessions pràctiques on els participants aprenen a preparar plats saludables i econòmics amb aliments recuperats.
  • Visites a empreses: Coordinació amb empreses per recollir excedents alimentaris i traslladar la importància de la prevenció en la generació d’excedents.

El projecte té una durada anual i ha estat implementat durant els darrers tres anys, arribant a 200 persones (50 famílies) amb problemes socioeconòmics.

Impacte del projecte

El projecte “Dignitat de SOBRES” no només ajuda a reduir el malbaratament alimentari, sinó que també té un impacte positiu en la vida de les persones participants. A través d’aquest projecte, les persones en situació de vulnerabilitat no només reben aliments, sinó que també adquireixen coneixements i habilitats que milloren les seves oportunitats laborals i la seva autoestima.

  1. Millora de la nutrició: Els participants tenen accés a aliments de qualitat que d’altra manera es malbaratarien.
  2. Formació i capacitació: Els tallers ofereixen una formació valuosa que pot ser aplicada en altres àmbits laborals.
  3. Participació activa: Els participants es converteixen en agents actius en la cadena d’aprofitament d’aliments, fomentant la seva autonomia i dignitat.

A més, el projecte implica una xarxa de col·laboració amb empreses i entitats, com Mercabarna, l’Escola “Els 30 Passos”, Torre Sagrera, i Ateneu Harmonia, entre d’altres, que contribueixen amb excedents alimentaris i suport logístic.

Conclusions

La lluita contra el malbaratament alimentari és una tasca complexa però essencial per construir un món més just i sostenible. Iniciatives com el projecte “Dignitat de SOBRES” d’Andròmines demostren que és possible abordar aquest problema mentre es promou la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables. A través de la sensibilització, la formació i la creació de sinèrgies amb empreses i entitats socials, podem avançar cap a una societat on els aliments no es malbaratin i tothom tingui les mateixes oportunitats per viure amb dignitat.

La nostra missió a Andròmines és clara: lluitar contra l’exclusió i protegir el medi ambient. Amb projectes com aquest, estem fent un pas important en aquesta direcció. La participació activa de la comunitat, les empreses i les institucions és essencial per fer front a aquest repte i aconseguir un impacte real i durador.

Si vols saber més sobre com contribuir a la reducció del malbaratament alimentari i fomentar la inserció sociolaboral?Segueix-nos a les xarxes socials per estar al dia de les nostres iniciatives. Juntes, podem marcar la diferència!

Acció social Medi ambient

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *