Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i dia sense cotxes

Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i dia sense cotxes

Cada dia aspirem uns 10.000 litres d’aire i cada any respirem 292 kg d’aire contaminat 1, però quina és realment la seva composició? La podem conèixer? La contaminació atmosfèrica ha sigut durant moltes dècades un problema present en la nostra societat com a conseqüència de la ferotge industrialització, la massiva construcció d’infraestructures de transport, i  la manca de polítiques ambientals favorables a mantenir una bona qualitat de l’aire. 

Per sort, ja ha començat la revolució de la mobilitat sostenible. L’any 2014 la Generalitat va aprovar el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire, horitzó 2020. Segons aquest pla les principals fonts d’emissió per NO2 són el transport terrestre que representa el 50% de la contaminació atmosfèrica, seguit de la indústria (21%), el transport marítim (13%)/aeri (6%), la generació d’energia en grans instal·lacions de combustió (3%) o el sector domèstic (5%). 2

El 2015 l’Àrea Metropolitana de Barcelona va crear el Consell de municipis metropolitans per la lluita contra la contaminació atmosfèrica, com a resposta als elevats nivells de contaminació atmosfèrica de partícules en suspensió PM10 i PM2,5 i diòxid de nitrogen en 40 municipis, que excedien els llindars de contaminació de l’Organització Mundial de la Salut  i la Unió Europea, i que per tant suposaven una amenaça de primer ordre en termes de salut pública. Com a resposta, aquest òrgan va declarar aquest espai com a zona de protecció especial de l’ambient atmosfèric.

Aquestes xifres demostren que és de vital importància protegir les zones urbanes d’aquest excés de contaminació generat com a conseqüència dels desplaçaments en vehicle privat durant dècades, i per això cal repensar la ciutat cap un model obert i lliure de fums on la prioritat siguin els desplaçaments a peu,  amb vehicles no motoritzats o elèctrics. 

Cal caminar cap un nou model de ciutat sostenible, i per això cal que la ciutadania s’impliqui, fent un canvi d’hàbits, que deixi enrere el vehicle privat motoritzat fins ara de gasolina o dièsel. 

Per això, és necessari conscienciar i educar a la població en matèria de mobilitat sostenible i per aquesta raó des de Andròmines volem aportar el nostre gra de sorra promovent l’ús d’un espai públic de qualitat amb menys contaminació i on la prioritat siguin els desplaçaments lliures de fums i els espais oberts al joc i l’oci al carrer, és a dir, un espai de trobada on poder gaudir tots plegats. 

Amb motiu de la setmana Europea de la Mobilitat Sostenible que es va celebrar la setmana passada, des de Andròmines vam voler posar a prova els nostres coneixements sobre contaminants atmosfèrics i els seus efectes sobre la salut, així com també donar a conèixer nous projectes de mobilitat sostenible mitjançant un trivial interactiu, on vam poder aprendre i alhora passar una bona estona. 

Si estàs interessat en realitzar tallers relacionats amb la contaminació atmosfèrica o altres temàtiques ambientals de reducció i reutilització de residus, no dubtis a consultar el nostre catàleg on trobaràs un ventall molt ampli de tallers o també pots enviar un correu a e.ambiental@andromines.net i consultar-nos. 

Finalment, si ets vols implicar i conèixer quin es el teu impacte sobre la contaminació atmosfèrica et deixem alguns enllaços perquè coneguis les emissions que generes en els teus desplaçaments diaris: 

 

1 Font: http://canvidhabits.com/ca/

2 Font: El Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire, horitzó 2020. Generalitat de Catalunya.

Actualitat

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *