Senyalètica amb perspectiva feminista al Polígon de la Nau Vila Besòs

Senyalètica amb perspectiva feminista al Polígon de la Nau Vila Besòs

El divendres 11 de desembre la Nau Vila Besòs va acollir la presentació dels resultats d’una investigació amb perspectiva feminista realitzada al Polígon Torrent Estadella, on es troba la Nau.

Es tracta d’una recerca per al disseny de propostes d’un sistema de senyalètica amb perspectiva feminista realitzada per 26 alumnes de 3r curs del Grau en Disseny de l’Escola Elisava.

 

Tres grups d’alumnes van explicar i exposar els resultats dels seus treballs en el context del projecte de Senyalètica realitzat a les assignatures Projecte Optatiu de Menció I i Context i Usuari II durant el primer trimestre del curs 2020-2021. Van comptar amb la col·laboració del CR Polis de la Universitat de Barcelona i l’empresa Signes.

 

La finalitat dels treballs era, d’una banda, aprofundir en el coneixement del Polígon Torrent Estadella i les seves problemàtiques actuals. D’altra banda, plantejar maneres de connectar-lo amb la resta de la ciutat i fer-lo més transitable i habitable, especialment per a les dones.

Són amigables els polígons?

Com és habitual en els polígons industrials la seva “urbanitat” és relativament pobra i generen espais de “desconnexió” o “barrera” amb la resta de la trama urbana. Fenòmens als quals cal afegir deficiències d’accessibilitat individual (a causa dels traçats, mal estat del conjunt del disseny urbà, deficiència en la senyalització) i sensació d’inseguretat (deficiència d’il·luminació, falta d’usos).

L’alumnat va proposar “replantejar possibles vies i carrers que, acompanyats d’un bon suport de senyalització, obrin el polígon cap a la ciutat i convidi a l’exterior a tornar-se a relacionar amb ell a escala comercial, de veïnat i de comunicacions urbanes.” Concretament, volen donar veu a la visió de les dones treballadores del polígon instal·lant escultures i una millora en la il·luminació que acabi amb la percepció d’inseguretat actual.

Un treball més ampli

Cal ressaltar que, en aquest context l’Ajuntament de Barcelona, des de l’any 2019 està implementant el projecte “Poligoneres: Justícia de Gènere als Polígons” amb l’objectiu de promoure una transformació de l’espai públic dels polígons basada en un urbanisme de la vida quotidiana i en treballar per aconseguir que aquests polígons siguin també motors de la justícia de gènere en l’àmbit econòmic.

Podeu consultar tota la informació sobre el procés de recerca de l’alumnat de l’Elisava aquí:  (vegeu: Señalística Urbana #Signage).

 

Actualitat Fem xarxa

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *