ANDRÒMINES: UNA ALIADA DE L’ECONOMIA CIRCULAR

ANDRÒMINES: UNA ALIADA DE L’ECONOMIA CIRCULAR

“El gran llibre sempre obert i que cal fer l’esforç de llegir és el de la Natura”

Antoni Gaudí

Circular_economy_main

“El gran llibre sempre obert i que cal fer l’esforç de llegir és el de la Natura”

Antoni Gaudí

 

Fa més de 3.000 milions d’anys que van aparèixer els primers ecosistemes a la Terra. Des de llavors, i fins a dia d’avui, els ésser vius i el medi físic que els acull han interactuat en un organitzat cicle de vida en què els organismes consumeixen els recursos que necessiten per després tornar-los al medi que els acull.

Entre els éssers que formen un ecosistema tenim: organismes productors, anomenats així perquè produeixen matèria orgànica a partir de nutrients inorgànics; organismes consumidors, que consumeixen la matèria orgànica produïda pels primers, i organismes descomponedors, que utilitzen les deixalles, excrements i cadàvers dels productors i dels consumidors per nodrir-se. L’acció dels organismes descomponedors permet que els nutrients inorgànics quedin de nou disponibles en el medi per tal que un altre organisme productor els utilitzi. És un cercle virtuós que funciona a la perfecció, i així ens ho demostra cada dia la natura.

Posem ara la nostra atenció en el funcionament de les societats humanes, especialment a partir de la Revolució Industrial. Els productors humans extreuen recursos de la natura, els consumidors humans utilitzen els productes fabricats pels productors i, quan deixen d’utilitzar-los,els rebutgen com a residus que s’acumulen en abocadors o són incinerats amb la consegüent pèrdua dels recursos que els componen. Aquest sistema és conegut com economia lineal (produir-utilitzar-llençar) i és el responsable dels problemes mediambientals que existeixen en l’actualitat.

En contraposició a aquesta economia lineal, en els últims anys està prenent força un nou model econòmic i productiu:l’economia circular, que proposa la reutilització eficaç del residu en un model cíclic que imita la natura. Es tracta d’un nou enfocament en el qual el residu perd la seva condició de “rebuig” i es converteix en matèria primera per als cicles naturals: es reutilitza o es transforma per formar part de nous productes, minimitzant així el consum d’energia i de recursos. Tots els processos vinculats amb l’economia circular contribueixen a crear ocupació local i no deslocalitzable. D’aquesta manera podem garantir la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.

Tot i que el concepte d’economia circular és relativament recent, Andròmines treballa des de l’any1993seguint els principis de l’economia circular a través de la reutilització i reciclatge dels residus i de la promoció del consum responsable.

Com ho fem?

– A través de la recollida de residus a particulars i organitzacions: material informàtic, mòbils, electrodomèstics, mobles, parament de la llar i material tèxtil. Reutilitzem i reparem aquests productes per donar-los una segona vida als nostres punts de venda: a la botiga “Una mica de tot” situada a Montcada i Reixac, i als mercats en què participem.

– Gestionem la Deixalleria i el servei de deixalleria mòbil de Montcada i Reixac i el Punt Verd Zona Fòrum de l’Ajuntament de Barcelona, on seleccionem i separem amb cura els residus per tal de maximitzar les taxes de reutilització i reciclatge.

– Generem alternatives al malbaratament alimentari amb els nostres Projectes “Plat a Taula” i “Una mossegada contra la exclusió” a través dels quals entreguem excedents alimentaris,procedents de restaurants i d’altres entitats, a famílies en risc d’exclusió. A més trenquem el cercle de pobresa d’aquestes famílies realitzant itineraris d’inserció sociolaboral amb com a mínim un dels seus membres.

-Desenvolupem projectes de sensibilització, educació ambiental i promoció del consum responsable, amb l’objectiu de difondre els coneixements, valors i habilitats pràctiques necessàries per tal que les persones s’involucrin d’una manera responsable i eficaç en la prevenció i solució dels problemes ambientals. Ho fem a través de Tallers de prevenció i reutilització de residus, Mercats d’Intercanvi, visites a la nostra Nau de Reciclatge, realització d’activitats durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus, Fires, etc.

Així doncs, des d’Andròmines col·laborem activament en la defensa del medi ambient, reutilitzant i reciclant cada any tones de residus. Ajudem a reduir la generació i abocament de substàncies contaminants, el consum d’aigua, combustibles i energia, l’extracció de matèries primeres, l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, i l’emissió de gasos fluorats que esgoten la capa d’ozó. La protecció mediambiental derivada de l’activitat d’Andròmines està acompanyada d’una vessant de justícia social i igualtat que va més enllà de les nostres fronteres: quan reutilitzem i reciclem estem evitant situacions d’explotació humana i de conflictes armats associades a l’extracció de recursos naturals, així com també condicions d’explotació laboral en fàbriques de producció situades en països en vies de desenvolupament, etc.

A Andròmines ens movem per la protecció del medi ambient i per la defensa de la dignitat de les persones. Suma’t al nostre moviment a través de les 5R: Reflexiona (les accions que anteposen els éssers humans en perjudici de la natura tenen conseqüències sobre el benestar humà actual i el de les generacions futures), Rebutja (productes tòxics, no biodegradables o no reciclables), Redueix (menys objectes, menys despeses, menys explotació dels recursos naturals i menys contaminació i residus), Reutilitza (a través de l’adquisició d’objectes de segona mà i del upcycling) i Recicla (separa els residus de manera adequada per al seu posterior reciclatge).

 

 cercle andròmines

 

Katia Carballo

Coordinadora Ambiental a Andròmines

 

 

 

Medi ambient

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *